Какво се случи в Добричка област през изминалата седмица?

Седмичен обзор на новините за периода от 9 до 13 март

Какво се случи в Добричка област през изминалата седмица?

Наблюдаваното жилище за младежи от 18 до 21 години без увреждания предстои да започне работа. Новата социална услуга ще се намира в апартамент, частна общинска собственост на ул. „Методи Кусевич" със застроена площ от 144,75 кв. м. В него ще бъдат настанени до шест младежи. Наблюдаваното жилище е изградено по Оперативната програма "Региони в растеж", дейността му ще започне по ОП “Развитие на човешките ресурси“. 



Община Добрич е кандидатствала с проектно предложение "Златна дружба" по Националната кампания „Чиста екологична среда 2020“, инициирана от Министерството на околната среда и водите. Ако проектът бъде одобрен, районът с размер от 3 380 кв. метра пред Центъра за защита на природата и животните ще бъде облагороден.

Първият клуб за ретро автомобили в Добрич беше учреден преди по-малко от месец, той носи името „Толбухин”. Идеята за създаването дошла още преди 8 години, когато няколко запалени по ретро автомобилите мъже, сред които Кольо Тончев, който притежава най-стария трабант в България, решили да създадат подобна организация, за жалост не се получило.

В Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич днес е пристигнала системата за декомпресия SpineMED®, закупена чрез кампанията "Да продължи доброто и след Деско". Това съобщи Антоанета Малева, майка на Десислав Димов, който почина на 38-годишна възраст. Той беше с тежка травма на гръбначния стълб, причинена от катастрофа, последвана от 17 години на тежки болки и парализа. През последните две години за него бяха организирани кампании по набиране на средства за поредното му лечение.  По-голямата част от необходимата сума за закупуване на медицинската система беше осигурена от събраните за лечението на младия мъж средства. 

Здравословната храна в детските заведения трябва да бъде придружена и с такава у дома. Около 75% от необходимата дневна доза полезни продукти се приемат през деня в детската градина и ясла. За да е на сто процента пълноценно храненето, то трябва да бъде такова и след като децата се приберат вкъщи, за което отговорност имат родителите. Това коментира зам.-кметът по „Хуманитарни дейности“ в община Добрич д-р Емилия Баева в интервю за новото пролетно меню в детските заведения. Цялото видео може да гледате (ТУК).

Общинското предприятие „Устойчиви дейности и проекти“ започна почистване на цялото езеро в Градски парк „Свети Георги“.

Общинското предприятие „Комуналстрой“ започна поетапно освежаване на пешеходните аптеки на територията на града.

На заседание на Народното събрание беше гласувано предложение на Министерския съвет за въвеждане на извънредно положение в страната. До ситуацията се стигна, след като само за ден доказаните случаи на COVID-19 у нас нараснаха с 16 и стигнаха до 23. То е обявено до 13 април.

Кметът Йордан Йорданов съобщи пред журналисти превантивните мерки, предприети от община Добрич, съгласно насоките на Националния оперативен щаб във връзка с обявеното в страната извънредно положение заради коронавируса.

Кметът на община Генерал Тошево Валентин Димитров издаде заповед относно мерките по организацията на работа на Общинската администрация и предоставянето на административни услуги, съгласно насоките на Националния оперативен щаб във връзка с обявеното в страната извънредно положение заради коронавируса.

Във връзка с обявеното извънредно положение в България за предотвратяване разпространението на коронавируса община Добричка предвижда въвеждането на специални мерки в режима на работа на администрацията.

Забрана за провеждане на сватбени и траурни ритуали са сред мерките, наложени в заповедта на кмета на община Добрич Йордан Йорданов във връзка с превантивните мерки и обявеното в страната извънредно положение заради коронавируса.

Кметът Елена Балтаджиева издаде заповед за въвеждане на противоепидемични мерки в община Каварна. Те ще бъдат в сила до 29 март във връзка с препоръки на Националния оперативен щаб и обявеното в страната извънредно положение заради коронавируса.