9-годишно дете е с потвърдена проба за коронавирус у нас

9-годишно дете от Англия е 52-рият случай на коронавирус, регистриран в България. Това съобщиха от Националния оперативен щаб на редовния сутрешен брифинг.

9-годишно дете е с потвърдена проба за коронавирус у нас

Пробата на детето е дала положителен резултат за коронавирус, с почти никаква клинична картина, но с ясна епидемиологична пътека уточни проф. Венцислав Мутафчийски. Той добави, че чичото на детето - , който също се намира в България, е бил преди това контактен със сестра си, която е болна от коронавирус инфекция.


Проблем на туристическите фирми е, че в стремежа да запазят бизнеса си, приемат хора, които са "абсолютно безотговорни", коментира председателя на оперативния щаб.

Проф. Мутафчийски посочи още, че в "Пирогов" е приета пациентка, която е гражданка на Северна Македония, която е била в домашна карантина, положението ѝ не е тежко, но заради паника се е наложило приемането ѝ за болнично лечение.

"В страната има отчетлива тенденция към съобразяване с препоръките и със заповедите, които се издават", заяви проф. Мутафчийски и изказа благодарност за това, че българските граждани са разбрали сериозността на ситуацията, в която се намира страната.

"Благодаря на всеки българин, който вчера почете с ръкопляскане медиците, които се грижат за болните от коронавирус", допълни началникът на ВМА.

Относно обстановката на Балканите проф. Мутафчийски посочи, че най-усложнена е тя в Гърция, където за едно денонощие са заразени нови 103 души, вече са 331, като държавата обмисля тотална карантина и забрана на гражданите да излизат от домовете си. Нови три случая има в Босна и Херцеговина, общо 24. В Румъния - 8, общо 139. В Северна Македония - 19. В Сърбия - 48. В Словения са регистрирани нови 219, в Хърватия - 49, в Турция - 18.

В Италия новозаразените са над 3590 за едно денонощие, общо случаите са 24 000, през последното денонощие починалите там са 368 човека.

В Испания са 1024 новите случаи на коронавирус, 84 са починали за последното денонощие.

В Германия са 637, а във Франция почти 1000 са новите случаи на заразени с Covid-19. 700 са новорегистрираните в САЩ, там 3780 са общо случаите на заразени с коронавирус, 9 са починали. 

1391 са случаите в Обединеното кралство с 14 нови починали. "Там все още върви тенденцията да не се вземат никакви мерки, според някаква тяхна си теория", коментира проф. Венцислав Мутафчийски.

Само 16 са новите случаи в Китай.

169 000 са общо регистрираните случаи на коронавирус в света, 77 000 са вече оздравелите.

"В Южна Корея се прекършва тенденцията", заключи той и посочи, че това показва, че строгите мерки дават резултата - там новите случаи са 74 за последното денонощие.

Източник: БНР