81 са вече заразените с коронавирус у нас

Това заяви ген.-майор Венцислав Мутафчийски на редовния брифинг на оперативния щаб

81 са вече заразените с коронавирус у нас

Пациентите с коронавирус у нас са 81. В Ловеч има пациент, в Перник има двама пациенти. Най-много концентрирани сличаи има в София, както и в Плевен и Габрово, има един пациент под наблюдение в Лом . От Благоевград се потвърдиха два случая. От Софийските болници също се разшири броя. Новата е Софиямед,  която в момента е поставена под карантина, заяви ген.-майор Венцислав Мутафчийски на редовния брифинг на оперативния щаб.


"Пробите, които са направени в България, са над 250. За Балканския полуостров голям скок има в Румъния - още 16 случая", каза още шефът на ВМА.

Мутафчийски обясни, че бременните раждат здрави деца и те не могат да се заразят от утробата.

"Получих уверение, че част от фармацевтите ще опитат да вразумят вербално клиентите, че не нужно и възможно да се купуват големи количества лекарства. Ръководството на фармацевтичния съюз ме увери, че фармацевтите изпълняват съвестно своите задължения", добави той

"Сред въпросите, които коментирахме, беше рецептурните книжки да се приемат като рецепта. Бих подкрепил това предложение. Едно от интересните предложения беше за електронна рецепта. Имам съмнения, че възрастното население може да се справи с подобна услуга. Третото предложение е фармацевтите да имат възможност за генерично заместване при липса на оригинални продукти. Следващата точка, която обсъждахме, е да се разговаря със здравната каза да се отпускат средства за хронично болните. Зададоха един разумен въпрос - дали колегите им в аптеките могат да се смятат за медици, които се борят на първа линия с коронавируса. Не, не могат. Нашите фармацевти са защитени, те нямат контакт с болни от коронавирус пациенти" поясни Мутафчийски.

Източник: https://nova.bg/