Инж. Евелин Кичев: Гарантирането на комуникациите в Добрич е наш приоритет

Dobrich telecom provider обявява мерки, свързани с COVID-19

Инж. Евелин Кичев: Гарантирането на комуникациите в Добрич е наш приоритет

Обръщение на инж. Евелин Кичев, управител на "Добруджа кабел":



Виждаме как всички аспекти на обществото са засегнати от кризата COVID-19 - от семейството и работното място, до здравната и икономическата сфера. В страната са предприети извънредни мерки за ограничаване разпространението на коронавируса, като затваряне на училища, културни институти, заведения за обществено хранене и насърчаване на отдалечена работа на бизнеса. Глобалната спешна ситуация със здравето прави свързаността изключително важна.  Ключово е, че публичните администрации са в състояние да координират правилно и да информират гражданите  в реално време, здравните центрове и болниците разполагат със своите комуникационни системи, образователните центрове поддържат постоянен контакт с учениците и студентите и ползват инструменти за електронно обучение, малките и средните предприятия остават свързани с клиентите си и с екипите си. И в личен план поддържането на връзка със семейството и приятелите 24/7 също е от решаващо значение за смекчаване на раздялата и справяне с несигурността. 

"Добруджа кабел" - 20 години традиция, иновации и професионализъм

"Добруджа кабел" разполага с ултра широколентова комуникационна инфраструктура с изключително висок капацитет и качество. Ние ще положим всички усилия да гарантираме, че телекомуникационната  мрежа работи с пълен капацитет, по надежден, стабилен и сигурен  начин.

През цялата си 20-годишна история "Добруджа кабел" е преживяла кризисни ситуации в различни периоди. Знаем, че във времена на криза информацията по телевизията, комуникационните мрежи и връзки са много по-важни от обикновено. Интернет свързаността и преносът на данни са от съществена важност. Вярваме, че това е един от онези моменти, когато компаниите трябва да се стремят повече отвсякога да действат с отговорност и в услуга на обществото. Направихме тестване на мрежата и беше установено повишено потребление, достигащо до 30% натоварване, което е далеч под капацитета й. Стана ясно, че при други мрежи у нас и по света възникнаха сериозни проблеми вследствие на натоварването им.

Нашата цел е да защитим здравето на  професионалистите ни, клиентите и доставчици, доколкото е възможно, като същевременно гарантираме качество и непрекъснатост на услугите.

Искам да споделя стъпките, които "Добруджа кабел" предприема, за да отговори на тази спешна ситуация:

1. Обезопасихме офисите си - поставихме предпазни екрани на работните места, използваме всички средства за индивидуална безопасност, като ръкавици, маски и дезинфектанти. Системно почистваме с антибактериални препарати работните места и подовете в работните ни офиси.

В тази връзка молим всички наши клиенти да спазват установените на национално и местно ниво правила за достъп:

- влизане само по един в офис (без придружаващи лица), с изключение на хората с нужда от чужда помощ.

- спазване на дистанция от 1,5 – 2 м един от друг на чакащите пред офисите. Метеорологичните условия сега позволяват престой отвън.

2. Преминахме на редуциран режим на работа, като всички усилия се насочват в поддръжката на мрежата и максимално бързото включване на нови клиенти. Засилва се тенденцията за завръщане на хора от чужбина и други градове, желаещи да ползват максимално качествени услуги.

3. Приоритетно монтиране да нашата услуга „Охранително видеонаблюдение“, особено на временно затворени от извънредното положение търговски обекти. Това е сериозна превенция на посегателства и кражби. 

4. Стремежът ни е, изхождайки от тенденцията за изнасяне дейността на училищата и бизнеса в домашни условия, да осигурим постоянна 24/7 онлайн връзка с нас през всички възможни дистанционни канали като телефони, социални мрежи и контактна форма в уеб сайта на компанията. Това е в допълнение към останалите мерки, които вече сме предприели в цялата компания по отношение на анулиране на пътувания, насърчаване на гъвкави работни дни и работа от разстояние, ограничения за срещи , събития и приемане на основни мерки за превенция и хигиена. 

Правилно е, че мисията на една компания не може да бъде определена с обикновена празна фраза, а по-скоро такава, която е eжедневно практикува, за да генерира стойност за своите заинтересовани страни. И не случайно, като ускоряваме трансформацията си, предефинирахме нашата цел: „Да направим света си по-човешки, свързвайки живота на хората“. В контекста, в който живеем заради огнището на COVID-19, нашата цел става по-смислена от всякога. Ето защо бих искал да изразя благодарността си към всички от персонала на "Добруджа кабел" за техните усилия и ангажираност в този момент.

От името на нашата компания бих искал да предам на всички засегнати от COVID-19 нашето пожелание за бързо възстановяване.  По-специално бихме искали да изпратим специално признание на  медицинския персонал в България. В тези моменти на несигурност се успокояваме знаейки, че те винаги са на първа линия, за да ни защитят.                                                                                                                                                    

инж. Евелин Кичев