Обмислят строга домашна карантина за пенсионерите

Това стана ясно от думите на вицепремиера Томислав Дончев на срещата при президента

Обмислят строга домашна карантина за пенсионерите

Ако броят на заразените с коронавирус у нас нарасне много, възрастните хора може да бъдат поставени под строга домашна карантина. Това е един от вариантите, които се обсъждат като мярка срещу разпространението на опасния COVID-19. Това стана ясно от думите на вицепремиера Томислав Дончев по време на извънредната среща при президента в сряда.



В нея участваха премиерът Бойко Борисов, здравният министър Кирил Ананиев, вътрешният министър Младен Маренов, както и началникът на Оперативния щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

В началото президентът Радев призова всички да се отнасят с разбиране към усилията, които се полагат, защото от тях има ефект.

„Има промяна в съзнанието на хората, спазват се и социална изолация и социална дистанция. Остава да решаваме и други важни, неотложни проблеми. Не сме били подготвени за криза от такъв мащаб, говоря за лични предпазни средства, дезинфектанти”, каза Радев.

Той коментира, че е добре, че производството се пренастройва, но отчете, че лекари в София все още нямат лични предпазни средства. Румен Радев попита участниците в срещата и дали лекарите са инструктирани как да работят в тази ситуация.

„Предприемаме мерки за наказание на лекарите, които отказват да работят. Но първо трябва да ги осигурим”, каза Радев.

Президентът призова още да не се насажда страх и паника в обществото в тази ситуация.

Румен Радев смята, че върви спекула с личните предпазни средства и призова гражданите да подават сигнали за подобни случаи.

„Паралелно със здравната криза, се развива и икономическа. Да не изпаднем в хуманитарна. Надявам се, че ще има реални мерки, господин премиер. Знам, че нашите възможности са скромни. Надявам се един ден гладът да не победи страха”, каза Радев.

Вицепремиерът Дончев уточни, че тече процес на препрограмиране на съществуващите оперативни програми и финансови инструменти в България. „В състояние сме дори да прекратяваме съществуващи договори. На първо място сред приоритетите ни е защитата на живота и здравето на българските граждани”, каза Дончев. 

Дончев обясни, че средствата за допълнително възнаграждение на медицинския персонал се осигуряват по ОП „Развитие на човешките ресурси”.

„Правим опит всички доставки на маски и оборудване да бъдат за сметка на европейския фонд за „Регионално развитие””, обясни вицепремиерът.

Що се отнася до домашната карантина за пенсионерите, Дончев обясни, че това веднага вади необходимостта от разширяване с пъти обхвата на службите за социален патронаж. „Това означава три пъти по-голям брой хора и техника, които са в състояние да разнасят вода, храна и медикаменти на всички възрастни хора, което планираме да стане със средства от оперативните програми”, каза Дончев.  

Относно икономическите аспекти на ситуацията, вицепремиерът обясни, че сред мерките, които се предлагат е достъп до кредитен ресурс за компании в затруднения, помощ за работниците, помощ за ликвидна подкрепа на компаниите.

„Трябва да мислим за най-уязвимите сектори – транспорт, туризъм, услугите. Разработват се допълнителни мерки”, каза Дончев.

Здравният министър Кирил Ананиев обясни, че вече е издал 7 заповеди, които регламентират редица процеси с оглед защита здравето на хората. Относно предпазните средства и необходимата апаратура, Ананиев заяви, че нуждите се попълват всеки ден по различни пътища.

„Започнахме с отваряне на държавния резерв, успяхме да доставим количества от Турция за медицинския персонал на първа линия. Ползваме средствата от Оперативните програми, Държавният бюджет също предоставя средства”, каза Ананиев.

„До две седмици България ще разполага с достатъчно предпазни облекла, за да бъдат покрити нуждите на медицинския персонал. Само за един ден по дарителската ни сметка са събрани 18 000 лева, които ще бъдат използвани за закупуване на апаратура и предпазни средства", каза Ананиев. 

„81 са случаите в България, имаме бавно покачващ се темп. Рано е да правим извода, че сме овладели ситуацията или поне я възпираме, но това са фактите засега. Ще видим как ще приключим днешния ден”, коментира началникът на Националния оперативен щаб генерал-майор Венцислав Мутафчийски.

„Все още заболеваемостта е със слаба интензивност у нас, все още се намираме в дъното на кривата, надяваме се, че всички тези, дори и драстични мерки, ще дадат резултат, за да бъде по-плавен ходът във вдигането на заболеваемостта и ще може да се справи и здравната система, и въобще държавата да издържи в тази ситуация”, коментира Венцислав Мутафчийски.

Той обясни, че има разпратени конкретни инструкции по последните информации за алгоритмите за лечение на пациентите. По думите му има и някои колебания и страхове в гилдията, но и огромно количество доброволци. Частните болници също са готови да се включат в борбата срещу коронавируса.

„Получихме първите образци на предпазни дрехи, изработени от българска фирма”, посочи началникът на Националния оперативен щаб, като открои високата им защита и удобство. „До края на седмицата се очакват минимум 8000 облекла - при положение, че могат да се използват 50 цикъла, това отговаря на 400 000 еднократни облекла”, посочи Мутафчийски. Дрехите с висок клас са предназначени за местата, където се работи със заразени непрекъснато. Маските с висока степен на защита също са необходими само за персонала, който непосредствено работи със засегнатите от коронавирус пациенти. Такава защита не е необходима за всеки човек, дори за общите лекари, фармацевтите и зъболекарите.

Мутафчийски коментира и т.нар. бързи тестове, които не винаги дават точни резултати и затова не са навлезли масово в употреба в повечето страни. „Едва ли може общопрактикуващият лекар да разполага с такива тестове, няма как да се направи такава огромна доставка на толкова нов продукт”, посочи генералът.

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов запозна с приоритетите на ведомството в настоящата ситуация, като открои удължаване на валидността на българските лични документи с 6 месеца, на разрешителните за оръжие, на регистрацията на автомобили с газови уредби, както и други мерки. „В момента се инсталират термокамери на всички сухопътни граници”, посочи Маринов. Проверяват се и всички идващи от рискови страни, като се организира и проследяването на спазването на карантината. Противодейства се и на спекулативните продажби и незаконната търговия, както и на контрабандата. Предотвратени са били опити за контрабанда на общо около 200 000 лични предпазни средства, които са в митниците. За обезпечаване на личния състав на МВР се е наложило освобождаване на част от военновременния резерв за обезпечаване на служителите на първа линия. „Над 47 000 маски са раздадени, дори на администрацията”, посочи Маринов. „МВР ще продължи да изпълнява задълженията си с пълна сила, включително по прилагане на новите мерки, които ще влязат в сила”, заяви министърът.

Директорът на Главна дирекция „Пожарна и аварийна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов информира, че ще бъдат разпределени 20 000 маски със средна степен на защита и 50 000 защитни облекла за многократна употреба, предназначено за спешните служби и за РЗИ. Работи се активно по доставки от чужбина, очаква се вторият транш от Турция, в който ще има 85 000 облекла и 15 000 маски с висока степен на защита - за лекарите. В България вече са постъпили почти 100 000 маски с висока защита, които са насочени към РЗИ - само за медицинските лица. Очакват се доставки от Виетнам и Катар.

До 8 април български фирми вече ще имат готови 8000 комплекта гащеризони за многократно използване с най-висока степен на защита - отново за медицинските лица, които се осигуряват приоритетно. БАН и ВМЗ-Сопот правят опити за собствено производство на маски с висока степен на защита. „Правим всичко възможно да осигурим на първо място медицинските екипи, служителите, работещи всекидневно с граждани, и накрая - да отпушим пазара с лични предпазни средства. Много фирми желаят да си купят, но в момента няма, оптимист съм”, посочи Николов, без да се ангажира с конкретен срок.

Източник: https://nova.bg/