11 нови случая на заразени с COVID-19 у нас, още 2 града са засегнати

Така болните стават общо 92-ма

11 нови случая на заразени с COVID-19 у нас, още 2 града са засегнати

"Имаме още 11 случая на заразени с коронавирус. Така болните стават общо 92-ма. Това стана ясно на брифинг на Националния оперативен щаб.


"Има два нови областни града, които са засегнати - Смолян и Велико Търново с по един пациент. Пациентът в Смолян се е завърнал от Великобритания и сега е изолиран в Смолянската болница, в леко състояние. Великотърновският пациент също  е в леко състояние и са намира в инфекциозната болница в града", обясни ген.майор Венцислав Мутафчийски.

"204 000 са случаите в света. Смъртните случаи са над 8 000. В румъния са с 29 повече, Сърбия с 11. Гърция все още не са обявили нови случаи. Турция има 98 случая, тя затвори ганиците си преди малко", обяви той.

Относно болничните, които се издават на бъдещите майки, Мутафчийски заяви, че ще се издават дистанционно. 

"Искам да повторя неща, които се забравят или не са ясни. Гражданите, които се връщат от рискови държави, отиват под 14-дневна карантина. При нарушение знаете какво следва. По време на карантината, ако имат оплаквания, се обаждат на личния лекар. След като той по телефона е преценил, че състоянието му отива към средно тежко или тежко, се свързва с Бърза помощ или РЗИ. Личният лекар не трябва да се среща с него поради ред причини" , обясни Мутафчийски.

"След като пристигне в болница, на пациента се извършва преглед и се преценява, дали да бъде оставен в болницата и да бъде тестван. Ако бъде тестван и пробата е положителна има няколко сценария - да се лекува вкъщи, при леко или средно състояние, или да остане в болница, ако е в тежко състояние", добави той.

Източник: https://nova.bg/