142 са вече заразените с COVID-19 у нас

Това съобщи началникът на Оперативния щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски

142 са вече заразените с COVID-19 у нас

142 са заразените с коронавирус у нас. Заразата стигна и до Шумен. Това съобщи началникът на Оперативния щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски на редовния брифинг в събота сутрин. 


„Общият брой на инфенктираните за денонощието са 30. Разбрах, че пресмятат смятат какво казваме. Така помагат и на нас да нямаме пропуск. Данните се въвеждат в компютърна система, която ни предупреждава, ако има дублиране на имената. Това се получава, когато се препотвърждават пробите от една лаборатория в друга. При нас има един случай с две отрицателни проби. Той ще бъде освободен днес и ще бъде болничен 30 дни. Нашата препоръка е да остане под карантина. В Плевен първите двама заболели също са с две отрицателни проби. Така, че вече имаме трима излекувани у нас. Имаме първи случаи на коронавирус в нови градове. В Добрич има 4 заразени, а в Шумен - един. Той е постъпил в Инфекциозното отделение на града с грипоподобна симпоматика, кашлица и задух. Неговият епидемичен път е Банско“, обяви Мутафчийски.

Той демонстрира и защитните шлемове, които се произвеждат у нас. Те се използват при манипулация на пациенти, заразени с COVID-19. „Вече се работи с тях в „Пирогов“ и ВМА. Веднага щом има нови количества, ще бъдат разпределени в болниците, където има заразен“, каза още началникът на Оперативния щаб.