Случаите на COVID-19 у нас вече са 190

Случаите на заразени с коронавирус у нас са 190. Повечето от тях са в София. В Плевен има един нов случай.

Случаите на COVID-19 у нас вече са 190

Това съобщи на редовния брифинг на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски.


"Лекарят от Велико Търново винаги е бил в болница. Той е от тази група млади хора, които са с тежка клинична картина, те са общо 8 човека. Той е с двустранна бронхепневмония. Приет е със симптоми за бронхепневмония. Изследван е и е пуснат за домашно лечение, след това отново е приет в болница", обясни още той.

Не е казано, че трябва да се направи тест на всеки пристигнал от чужбина. Те са над 10 000, така че това е невъзможно. Ако има задух и проявява симптоми, трябва да се свърже с личен лекар и да бъде прегледан", каза още Мутафчийски.

"Състоянието на повечето от заболелите е подобряващо се. В "Пирогов" остава критично състоянието на двамата пациенти. Приетият вчера от друга болница е интубиран, а за другия критичен се правят опити да бъде екстубиран", каза шефът на ВМА.

Той обясни, че във всеки голям областен град има зали, които за часове могат да бъдат превърнати в полеви болници. Мутафчийски разясни, че имаме достатъчно легла в резерв и ще бъдат направени учения в градовете.

"Заключението на Вирджиния показва, че България се справя добре. Те идентифизират 2 от 11 случая. Това означава, че те действат добре. Можем да прогнозираме, че епидемията ще премине бързо. Както виждате, ние взехме много адекватна мярка в Банско и тя е изключително ефективна", смята той.