Отбелязваме Деня на пощенската картичка

Макар изпращането на пощенски картички в днешно време да е рядкост и да е присъщо повече на колекционери, на 25 март светът отбелязва Деня на пощенските картички.

Отбелязваме Деня на пощенската картичка

За родно място на картичките се смята Австро-Унгария, а годината е 1869. Измислени са тридесет години след изобретяването на фотографската снимка от Дагер.


Инициативата за създаването на пощенските картички е на преподавателя във Военната академия Емануел Ферман. Тази нова за времето си пощенска услуга започнала бързо да се разпространява в Англия, Германия и Швейцария. До България пощенските картички от чужбина са стигали с кораби по река Дунав до Русе, Видин, Свищов и Силистра.

През 1892 година по времето на Първото земеделско и промишлено изложение в Пловдив, е издадена и у нас първата илюстрована картичка. Истински бум разпространението им бележи с приемането на Закона за пощите, който през 1897 г. дава разрешение на различни ведомства и частни лица да издават пощенски „откритки", обикновени илюстровани картички. Преди това илюстрованите картички са се издавали инцидентно.

Колекционирането на пощенски картички е начин да се запази ценната информация за важни исторически и културни събития, която те носят, да се съхранят за поколенията паметниците на културата. Чрез тях пред нас оживяват градове, сгради, улици, площади, личности, които вече отдавна не съществуват или времето е променило до неузнаваемост.

Източник: БНР