Д-р Бодичева: Ние сме в кабинетите си, за да може пациентите да стоят вкъщи

Изходът от извънредната ситуация във връзка с коронавируса в България е отговорност, дисциплина и спазване на съветите за хигиена, смята общопрактикуващият лекар, педиатър и хомеопат д-р Бодичева.

Д-р Бодичева: Ние сме в кабинетите си, за да може пациентите да стоят вкъщи

Тя посочи, че е напълно нормално пациентите да се консултират с личните си лекари по телефона относно COVID-19, дори и да нямат симптомите на вируса. 


„Хората са притеснени. Нормално е да се обаждат и да питат. Ние сме в кабинетите си, за да може пациентите да стоят вкъщи. Моето лично мнение е, че трябва още по-малко хора да излизат навън, а възрастните над 60 години изобщо да не го правят“, заяви д-р Бодичева. 

Припомняме, че ако даден човек има съмнение, че се е заразил с коронавирус, не трябва да ходи в кабинета на общопрактикуващия си лекар. Целта е да не разпространи заразата, ако има такава. Симптомите на заболяването са идентични с останалите респираторни вируси. Затова препоръката е първо да бъде направена консултация по телефона с личния лекар, вместо посещение на място при респираторни заболявания. Ако даденото лице няма личен лекар, може да се обърне към Регионалната здравна инспекция. От Министерството на здравеопазването оповестиха денонощна телефонна линия за въпроси за COVID-19, на 112 също се приемат обаждания, свързани с коронавируса.

Според д-р Бодичева освен спазване на мерките, е изключително важно да няма притеснение сред хората. По думите й паниката е по-опасна, защото от нея последствията могат да бъдат трайни, а добрите и положителни мисли също допринасят за предпазване от COVID-19.

За подсилване на имунната система у дома д-р Бодичева съветва да се консумира витамин C под натурална форма.

„Салата от кисело зеле е добър източник на витамин C, ако някой все още има. Кивито е бомба от витамин C, пресният червен пипер и лютите чушлета също. Добро средство е и джинджифил с мед, както и лимонов сок с мед“, каза тя. 

Друг съвет, който д-р Бодичева даде, е да се прави дихателна гимнастика. Общопрактикуващият лекар сподели две упражнения.

„Вдишва се бавно докато броим до 5, бавно издишваме докато броим до 10. Упражнението се повтаря 20 пъти. Другата дихателна гимнастика  е вдишване и много рязко издишване по 20 пъти“, обясни тя. 

Хомеопатът изрази и своето лично мнение за начина на хранене при заразен с коронавирус човек.

„Моето мнение е първите два дни да не се яде при инфекция. Да се приема по три литра на ден топъл чай от липа, лайка с мед и много лимон. Допълнително да се консумира лимонов сок с мед. Целта е цялата енергия на организма да отиде за неотрализиране на заболяването, а не за разграждане на храната. На третия ден леко да се започне със захранване с настъргани моркови, бульон, елда. Едва след четвъртия, петия ден да се премине към супи и по-сериозни храни. Колкото се може повече течна и лека храна през целия период“, посочи докторът.

Д-р Бодичева призова хората да стоят у дома и да спазват висока хигиена, както и съветите какво да се прави при излизате от вкъщи и след прибиране у дома. В заключение тя коментира, че след извънредната ситуация хората ще променят цялостната си система. Според нея семейството и възрастните ще станат по-значими, хората ще започнат повече да уважават различни професии, сред които медицинските работници, учителите и органите на реда.