Ето какво трябва да знаете за Covid-19, ако планирате да пътувате

Бързото разпространение на коронавируса COVID-19 по целия свят хвърли международната туристическа индустрия в хаос.

Ето какво трябва да знаете за Covid-19, ако планирате да пътувате

Все по-голям брой пътници избират да останат вкъщи на фона на страха от излагане на новия коронавирус, който се разпространи в 79 страни от края на декември, отнел е повече от 3 000 живота и е заразил над 100 000 души в световен мащаб.


Вирусът, открит за първи път в китайския град Ухан и за който все още няма ваксина, предизвика притеснения по целия свят, като правителствата затварят граници със засегнатите страни и забраняват влизането на или подлагат пътници от зоните на огнища на дълги карантини. Това се случва въпреки че Световната здравна организация (СЗО) твърди, че засега няма нужда от подобни ограничения за пътуване.

На фона на прекъсванията компаниите свикват големи конференции и глобалните спортни организации отменят, отлагат или преместват ключови турнири.

Междувременно международните авиокомпании продължават да спират полети до тежко засегнати райони, включително в Китай, Южна Корея, Италия и Иран.

Трябва ли да отмените или отложите плановете си за пътуване?

„Зависи“, казват експертите по обществено здраве. СЗО препоръчва възрастните пътници и хората с хронични заболявания да забавят или да избягват пътуването до райони, които отчитат заразяване с COVID-19. Това е така, защото болестта, макар и лека в 80 процента от случаите, може да бъде фатална за хора над 65 години или такива, които имат хронични заболявания.

Списъкът на страните, които са опасни, се актуализира ежедневно от СЗО. В момента Азия включва Китай, Южна Корея, Япония, Сингапур, Малайзия, Виетнам, Тайланд и Индонезия като държави, в които има висок риск от заразяване. Европейските страни в списъка са Италия, Франция, Германия, Испания, Обединеното кралство, Швейцария, Норвегия, Холандия, Швеция, Хърватия, Дания, Финландия, Гърция и Румъния. Изброени са три държави от Близкия изток - Иран, Обединените арабски емирства и Ливан.

В Америка, САЩ, Канада и Еквадор също съобщават за предаване на инфекции с COVID-19. В списъка е само една африканска държава - Алжир. Австралия в региона на Океания също е в списъка.

Правителствата също са отправили свои собствени предупреждения за пътуване, но това варира в различните страни, отбелязват от https://www.ambotis.bg/.

Британското външно министерство например съветва хората да не пътуват до континентален Китай, два града в Южна Корея и 11 града в Северна Италия, които са поставени под карантина. Съветите за пътуване в САЩ са по-широкообхватни, като пътуващите трябва да избягват целия континентален Китай, Южна Корея, Италия и Иран, освен ако пътувания дотам не са абсолютно необходими.

Какви други фактори играят роля?

Ако все пак решите да пътувате, трябва да вземете предвид собствените рискови фактори и качеството на здравеопазването, налично в региона. Друг фактор, който трябва да имате предвид е, че може да попаднете в карантина, ако възникне епидемия.

Пътуващите може да се окажат и с по-малко причини да се отдалечават далеч от дома, тъй като десетки туристически атракции са затворени и големи събития са отменени, като се започне от мюсюлманското поклонение до светите места в Саудитска Арабия до турнето на поп групата BTS в Южна Корея.

Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията също така призовават туристите да преразгледат всякакви круизни пътувания до или в Азия, заявявайки, че пътниците са изложени на повишен риск от заболяване с COVID-19.

Друг фактор, който трябва да вземете предвид е, че вашите планове за полети могат да се нарушат, тъй като други пътници избират да не пътуват. Дори в райони без големи огнища на заболяване, голям брой анулирания и непристигания от клиенти доведоха до отмяна на пътувания.

При всички случаи трябва много добре да се информирате както за международната обстановка, така и за регионалните условия в страната, която смятате да посетите. Пожелаваме ви приятно и безопасно пътуване!