Очаква се дистанционното обучение да продължи поне до 13 април

Министърът на образованието Красимир Вълчев заяви, че се очаква дистанционното обучение на учениците у нас да продължи поне до 13 април.

Очаква се дистанционното обучение да продължи поне до 13 април

По думите му в началото на седмицата е станало ясно, че е с висока вероятност този вид обучение да продължи. Още днес се очаква да излезе заповед на здравния министър, с която дистанционното обучение ще се удължи до 13 април.



Министърът на образованието Красимир Вълчев коментира още, че стартирането на дистанционното обучение е било едно предизвикателство, но в крайна сметка е бил приятно изненадан, защото за много от учениците в страната се е оказало ефективно.  „90% от децата използват дистанционното обучение. Малка част са тези, които нямат достъп до интернет или компютри“, каза още той.

Според него няма да има нулева година. Дистанционното обучение ще бъде приравнено на присъствено, работните дни на учителите също. 

Запитан дали има възможност за отмяна на матурите, той отговори: „Силно съм обнадежден, че системата за толкова кратко време успя да се мобилизира. Имаме 2-3 месеца до изпитите. За 3 дни успяхме да минем на дистанционно обучение. Предполагам, че бързо ще се адаптираме и към променени дати, ако се налага. Ако дигиталното обучение е до 13-ти или 20-ти април, може и да не се наложи промяна на изпитите. Ако продължи и след това, не е невъзможно отлагане“.

Министър Вълчев допълни, че ситуацията е най-трудна с учениците в 12-ти клас. „В момента обменяме информация с министрите на образованието на другите страни от Европейския съюз. Всички са предпазливи да вземат такова решение, тъй като това изисква и съгласуване с висшите училища. Убеден съм, че те също ще отложат приема“, заяви той.

Министърът на образованието изказа своята благодарност към всички учители и родители за това, че за един уикенд са успели да се мобилизират и да започнат дистанционното обучение.