Опасност от фалит за болницата в Каварна в условията на пандемия

Болницата в Каварна е изправена пред финансово затруднение, както повечето общински лечебни заведения по време на извънредната ситуация в страната.

Опасност от фалит за болницата в Каварна в условията на пандемия

Бюджетът на общинските болници зависи от брой на пациентите, а те в момента не посещават лечебните заведение заради въведените мерки с цел ограничение разпространението на COVID-19. Това води до финансови затруднения, с които болниците трябва да се справят сами. 



Такава е и ситуацията с Многопрофилната болница за активно лечение в Каварна.  

„Финансовата картина е лоша. Зимните месеци са по-силни по отношение на заработка, но тази пандемия пречи на използваемостта на леглата. Заработката на лекарите е малка и тепърва ще има проблеми по отношение получаване на заплатите в бъдеще“. Това сподели за Добрич Онлайн временно изпълняващият длъжността управител на МБАЛ – Каварна д-р Хамза Велиев.  

По думите му пикът на заразата в България все още не е настъпил и това е обезпокояващо. Причината е, че в близко време не се очаква финансовото състояние на лечебното заведение да се подобри заради наложените ограничения. 

„Приходи получаваме само от касата, за заработката си. В тези приходи влизат всички наши задължения – за консумативи, лекарства, лекарски труд“, заяви д-р Хамза Велиев.  

Той посочи, че на първо време лечебното заведение е успяло да си набави лични предпазни средства и дезинфектанти, които по време на извънредното положение са повече от необходими. 

Както стана ясно всички болници в страната трябва да са подготвени за лечение на COVID-19.

„Имаме заделени легла. Едно отделение, което не работеше, го приспособихме. Но общинските болници нямат перспективи. Като няма перспективи, млади кадри не идват. В болницата работят много малко лекари, които са 90% пенсионери“, каза д-р Велиев.

Той сподели и притеснението, че медицинският персонал попада в групата, уязвима на вируса. 

„Ние сме в уязвима възраст за влизане в заразно огнище. Разполагаме с легла, но в същото време нямаме апаратура. Нямаме и млад персонал, който да е в готовност да влезе в заразното огнище“, посочи още временният управител на лечебното заведение. 

В заключение д-р Велиев коментира опасенията си, че след време МБАЛ – Каварна може да фалира.

„Трудно ще издържи на напъна. Не се знае! Може и да фалира и след време да се самозатвори поради липса на кадри и поради липса на средства. Кадри могат да се намерят, но те идват при положение, че се дават добри заплати“, каза той.