Учители от Добрич: Засега дистанционното обучение е успешно и се харесва на учениците

По думите на началника на РУО – Добрич Жоро Тошков повече от 90% от учениците в областта са обхванати от дистанционното обучение, наложено като част от мерките за недопускане разпространението на коронавируса COVID-19.

Учители от Добрич: Засега дистанционното обучение е успешно и се харесва на учениците

Учители от Добрич са на мнение, че обучението във виртуална среда е успешно, то се харесва както на учениците от начален етап, така и на гимназистите, по-интересно им е и ги прави по-ангажирани.  Повечето от преподавателите също са се приспособили към новото виртуално учение, но има и такива, които изпитват леки затруднения. 


Светлана Колева е учител в начален етап. Тя преподава във втори клас в СУ „П. Р. Славейков”. Нейните ученици са използвали онлайн платформи още преди да се наложи дистанционното обучение. Светлана Колева работи предимно със ZOOM – програма, която позволява видео връзка с много хора в реално време, въпреки че използва още 7 платформи за обучение и упражнение.  Преподавателката е разчела програмата на учениците така, че те да се чувстват като в реална училищна среда. В началото на седмицата децата учат български език и математика, а в четвъртък и петък програмата е малко по-разтоварена – учи се околен свят, изобразително изкуство, музика, технологии и други. „Виждаме се в реално време, но всички сме пред екраните на лаптопите си у дома, обикновено край децата са техните родители, защото те са още малки, така че уроците ни протичат при открити врати”, сподели Колева. Нейните наблюдения са, че децата се чувстват много добре и са свикнали с онлайн обучението, но им липсва живият контакт.  „В края на всяка сесия се разделяме с въздушна целувка или сърце, направено с ръчички, но едно от момченцата, когато приключихме урока, ми каза, че много му липсвам. Липсва им живият контакт, макар че се виждаме всеки ден по 2 часа и явно не им е достатъчно”, каза тя. 

Домашните се събират във виртуална тетрадка. „Организирам им всичко каквото им трябва и го поставям на една място, работим с живи листи, с Уча.се, Енвижън плей и Уикилийкс, всичко като линкове е събрано в една тетрадка за домашна работа и по този начин те си влизат в линковете, решават си упражненията и задачите, а аз имам постоянна обратна връзка. Също така родителите всеки ден заснемат домашните и ги изпращат”, сподели Светлана Колева.

Тя допълни, че всеки ден учениците й изпращат 5-минутно видео, в което четат любимата си книга. 

Преподавателката не среща затруднения с дистанционното преподаване, защото тя е работила с тези платформи и преди обявяването на извънредното положение. За децата това също не е нещо ново, в реалната класна стая те са работили на свои персонални лаптопи, предоставени от учебното заведение. Единственото притеснение на Светлана Колева е, че всичко се струпва на плещите на родителите, защото всички работят, а е нужно да са до децата, за да ги контролират. „Родителите ни са отговорни, децата винаги са на линия, ако има някакъв проблем непрекъснато ме информират. Уроците се записват и се пращат на децата, които нямат възможност да присъстват на онлайн часовете”, коментира тя. 

Дистанционното обучение отнема много от времето на преподавателите, но това не притеснява Светлана Колева, тя обича работата си и я върши с огромно желание. 

„От понеделник започнах и да преподавам нови уроци, платформата ZOOM е прекрасна, защото имам възможност да изкарам пред децата бяла дъска, на която да пиша, те също могат да се включват от техните компютри”, сподели тя. 

Невяна Христова е учител по математика в Професионалната гимназия по транспорт, обслужване и лека промишленост в Добрич. Тя преподава на осем класа. Според нея виртуалното обучение е много интересно и достъпно за учениците.

„При нас всеки клас си е направил група във Фейсбук, в нея качваме материалите, а  учениците от там преписват и ни изпращат домашните си работи”, сподели тя.  Христова също използва Zoom. След като качи материалите във Фейсбук групата, изпраща линк на възпитаниците си, те се включват и им обяснява в реално време материалите, които е изпратила. „Общо взето, като че ли децата са по-ангажирани, почти по цял ден получаваме задачи, решени тестове, рисунки, домашни. Има живец в децата. Така или иначе през повечето време са с телефон в ръка, сега могат и да научат нещо”, категорична е тя. 

Невяна Христова сподели, че в началото е срещнала затруднения, защото при нейния предмет ако материалът не се обясни, децата не могат да го разберат както трябва. „В началото си качвах материалите на листи и това, което трябваше да го кажа го пишех с друг цвят химикал, използвах 3 цвята, за да мога да напиша условието, решението и всяка стъпка, която трябва да се предприеме. Сега с платформата е малко по-лесно, защото мога да им го обясня. Не всички могат да се включат, някои срещат трудности, но се справяме”, разказа тя. 

По думите й една от големите трудности, с които се сблъскват преподавателите и учениците от ПГТОЛП, е липсата на достъп до интернет. Някои от децата живеят в селата, в бедни семейства и нямат нужната техника. 

Лиляна Лазарова е преподавател по немски език в Езиковата гимназия „Гео Милев“ в Добрич. Споделя, че  дистанционното обучение протича нормално с висока посещаемост на часовете и активно участие на учениците.

В началото, докато се организират класовете, е започнала да изпраща нужните материали на децата само през Messenger и Facebook-групи, сега интензивно използва и платформата Zoom.  „Обучението във виртуална среда преминава безпроблемно, нашите ученици са големи и отговорни, осъзнават сериозността на ситуацията и дори помагат за намирането на най-добрия начин за дистанционно обучение”, заяви тя.

Лиляна Лазарова сподели, че единствената трудност, с която се сблъсква е умората в края на деня. „На разположение сме 24/7 включително и през уикенда и работим много повече, отколкото при нормален учебен процес”, категорична е тя. 

Според нея там, където е било успешно нормалното обучение, ще бъде успешно и електронното. 

Диана Колева е майка на 3 деца, две от които се обучават дистанционно. Тя сподели, че в началото им е било странно, но впоследствие всичко се е наредило. „Този вид обучение е полезно, защото е нещо ново и различно и децата сякаш са по-отговорни към учебния процес”, сподели тя. Според нея на този етап на учениците им е интересно, но не може да каже, че биха предпочели точно този вид преподаване, защото много им липсва живият контакт с преподавателите”, заяви майката.