Как да изберем перфектния монитор за компютъра си

Може би сте в процес на избиране на настолен или преносим компютър, или вече имате такъв, но не сте съвсем доволни от това, което мониторът ви предлага.

Как да изберем перфектния монитор за компютъра си

Ако е така и разглеждате различни оферти в сайтовете за компютърни части, ще ви помогнем с най-важните характеристики, които трябва да имате предвид при покупката.



Казано с две думи, мониторът, който трябва да закупите, зависи от това, за което главно ще използвате компютъра си. Най-често се избира между три категории: обща / бизнес употреба, професионална визуализация и гейминг. Трябва да знаете, че не всички монитори са създадени еднакви, тъй като определени физически характеристики и интегрирани технологии на даден продукт могат да осигурят най-добри резултати за работа с приложения за игри, за разлика от офис инструментите или професионалните програми за графично проектиране / редактиране на видео.

Видове монитори

На повърхността може да изглежда, че размерът на екрана е единствената разлика между мониторите, освен марката. Преди да отидете в магазина и да се запознаете с всичко, което се случва зад всеки дисплей, най-добре е да научите повече за видовете монитори, както и за различните форми и размери, които се предлагат.

Обща и бизнес употреба

Мониторите за обща употреба могат да бъдат намерени в дома или офисите и се използват най-вече за стартиране на приложения на Microsoft Office, уеб браузъри или компютърни програми, които не се нуждаят от тежка графична обработка. Поради това обикновено ще можете да кажете кои монитори са за общо ползване въз основа на доста ниската им цена. Тъй като тези продукти поддържат пестеливи бюджети, вашият компютър няма да се нуждае от спецификации от висок клас или актуализации, за да използва правилно тези стандартни монитори.

Професионални (графичен дизайн, снимки и видео)

Ако сте дигитален художник, създател на съдържание или просто искате да започнете работа в областта на визуалното забавление, запознаването с това, което може да ви предложи професионален дизайн / монитор за редактиране, е задължително. Независимо дали проектирате нещо, което ще се показва чрез печат или на уебсайт, получаването на подходящ цвят (и по този начин творческа атмосфера) лесно може да се приеме за даденост.

Игрален

Игралните монитори трябва да бъдат бързи. „Бързо“ по отношение на монитора се отнася до честотата на обновяване и времето за реакция на всеки дисплей. Геймърските монитори могат също да включват технология „адаптивна синхронизация“, която практически елиминира прекъсването, като мониторът съответства на скоростта на опресняване на кадрите от вашата графична карта.

Ултраширок

Както предполага името им, ултрашироките монитори се простират добре наляво и надясно, за да ви предоставят повече пространство на екрана, което може да симулира продуктивната ефективност при използване на два или монитора едновременно. Чудесен за показване на множество приложения наведнъж.

Извит

Доста нова за потребителския пазар, манията с извити екрани, която започна около 2014 година с телевизори Samsung и LG, направи своя път към компютърните монитори. Подобно на ултрашироките монитори, извитите дисплеи имат разширена лява и дясна ширина, която се извива към зрителя. В крайна сметка тези монитори могат да представят по-високо чувство за дълбочина, което традиционните дисплеи с плосък панел не могат.

HDR

Съдържанието с висок динамичен диапазон (HDR) използва най-новата технология за цветова гама, за да симулира истински цветове на екрана. За първи път използвана в областта на фотографията, HDR технологията се върти около подобряване на контрастното качество. HDR мониторите работят чудесно както с професионални визуални, така и с висококачествени приложения за игри. Разбира се, вашите характеристики на компютъра трябва да са в съответствие с най-новите минимални изисквания за тези приложения.

Каквото и да решите да закупите, не забравяйте, че трябва да бъдете много добре информирани за това какво точно ви трябва и как можете да го приложите на практика. Също така може и да изберете All-in-One компютър, която да съдържа монитор с компютър в едно. Пожелаваме ви успех с търсенето на нов монитор!