5 ценни съвета, за да издържи килимът ви дълги години

Килимите се подменят средно на всеки седем години. Повечето от тези смени са свързани с преустройство на дома преди продажба или след закупуването му, както и с пролетни и есенни ремонти.

5 ценни съвета, за да издържи килимът ви дълги години

Ако смятате да поддържате килима на пода си повече от няколко години, ето няколко стъпки, които ще ви помогнат да го запазите в перфектен вид дълго време.



Дръжте мръсотията навън

Хората от много култури свалят обувките си, когато влизат в дом. Този навик наистина помага да се поддържа един килим чист и нов. Ако искате обаче да влизате с обувките си вътре, постелките пред вратата са нещо, което ще помогне у дома ви да влиза по-малко мръсотия.

Може да не го осъзнавате, но тестовете показват, че са необходими до 17 стъпки, преди подметките на обувките ви да станат отново чисти. Мръсотията, прокарана на килима, в крайна сметка влиза в него и прониква дълбоко във влакната, износвайки тъканта. Нечистотията също така притъпява цвета на килима, като създава неприятен покривен слой върху него. Фините песъчинки пък надраскват влакното на килима точно по начина, по който диамантът надрасква стъклото. Така че след като почистите килима, той все още може изглежда стар и мръсен, просто защото повърхността на влакната е захабена.

Прахосмукачка!

Трябва редовно да почиствате килимите си с прахосмукачка. Закупуването на "най-добрия" уред за целта не е достатъчно - трябва да го извадите от килера и да го използвате редовно. Първо, уверете се, че работи правилно: торбата (или цилиндърът) трябва да бъде по-малко от половината пълна; коланът, който завърта четките, трябва да е стегнат; и четките не трябва да са пълни с коса / власинки. Почистването с прахосмукачка на видимите трохи и мръсотия също не е достатъчно. При едно активно семейство трябва да чистите по този начин поне два до три пъти седмично.

Чистете петната

Много килими идват с „гаранции за петна“. Но познайте какво... Все пак ще се наложи да чистите разливи и петна от тъканите. Ако петното остане в материята за неопределено време, то може да се окисли и да се превърне в постоянно петно, от което никога няма да можете да се отървете.

Не забравяйте, че килимът е деликатна материя. Винаги търкайте много нежно, за да премахнете дадено петно. Никога не извършвайте прекалено груби движения. Нанесете само малко разтвор за петна (размажете го, ако е възможно) и леко забършете. Може да се наложи да повторите този процес два или три пъти, преди килимът ви да бъде чист. И в никакъв случай не го мокрете!

Местете мебелите

Ако оформлението на стаята ви го позволява, местете мебелите наоколо редовно. Вашият килим ще го „оцени“, особено ако можете да го правите на всеки шест месеца. Така ще предотвратите преждевременното износване на определени зони.

Професионално почистване

Повечето гаранции изискват професионално да почиствате вашите килими на всеки 18-24 месеца. Това е същото като редовното сменяне на маслото на колата ви. Поддръжката е важна, не се съмнявайте в това.

Запазете разписките си за почистването. Ще ви трябват, ако подадете рекламация за гаранцията на килима.

Следвайки тези пет прости стъпки, вашите килими ще изглеждат като чисто нови за много години напред.