Защо все повече потребители избират да пазаруват онлайн?

Технологичната революция и най-вече масовият достъп до интернет направиха възможна т.н. електронна търговия.

Защо все повече потребители избират да пазаруват онлайн?

Допреди няколко години, пазаруването онлайн, поне по нашите географски ширини, не беше особено разпространено. Много от потребителите нямаха доверие да поръчат неща по интернет и предпочитаха да ги потърсят във физическите магазини, къде могат да ги видят и пипнат, преди да решат дали да купят. Днес обаче сме свидетели на това как все повече хора избират онлайн шопинга. Но какво се е променило и защо този начин на пазаруване доби такава популярност. Краткият отговор е, защото дава редица предимства пред традиционните магазини. Ако не вярвате, вижте кои са те в следващите редове:


1. По-голям избор 

Едно от големите предимства на онлайн пазаруването си остава огромната селекция от продукти, с които може да се сдобиете. В интернет не сте ограничени от фактори като географско местоположение и може да си поръчате дрехи, обувки или каквото друго се сетите от другия край на света. Вече няма значение какво са заредили и какво не са в местния супермаркет или магазин за дрехи. Благодарение и на различните видове реклама в Гугъл, потребителите имат възможност да се запознаят с по-голям набор брандове, които биха били от полза за тях в някакъв момент. 

2. Лесно и бързо може да сравните цените 

Всички ние подсъзнателно сме програмирани да търсим най-добрата оферта. Вероятно познавате хора, които по цял ден обикалят магазините, за да сравнят цените и да вземат продукти на промоция. Това обаче е нелека задача, която отнема много време, а намалението едва ли успяват да го компенсират. Онлайн само с няколко клика може да разгледате какви са цените на даден продукт при различните търговци и да откриете най-добрата сделка. Това става значително по-бързо и удобно, а и пестите пари. 

3. Работи 24-7 

Още един от плюсовете е, че Ви дава възможност да пазарувате по всяко време на денонощието. Докато магазините са затворени или в почивка, интернет никога не спи. Кой не иска да се излегне на дивана в удобната си пижама и на спокойствие да разгледа какво може да си купи. Може да направите това в 3 сутринта или късно вечер - няма значение. Това Ви спестява редене на опашки, губене на време в търсене на място за паркиране и натрупан стрес.

4. Може да видите отзивите на други хора 

Когато се колебаем дали да купим нещо или не, мнението и препоръката на другите винаги е от полза. Във физическите магазини, в повечето случаи ще получите единствено мнението на продавач-консултанта, чиято работа е в крайна сметка да Ви убеди да направите покупка. Онлайн обаче, може да намерите коментарите на потребители, които вече са купили и тествали дадена стока. Преглеждайки техните отзиви, много по-лесно може да се ориентирате за качеството на продукта и дали си струва да похарчите парите си за него. 

5. Онлайн търговците предлагат допълнителни възможности 

За да осигурят по-добро потребителско преживяване онлайн, много търговци предлагат допълнителни възможности, от които потребителите да се възползват. Едно от тях е безплатната доставка. Елиминирайки този разход, много хора са по-склонни да натиснат бутона “купи”. Други предлагат безплатно връщане и замяна или допълнителни подаръци, което също прави този метод по-сигурен и предпочитан. 

И едно бонус предимство. Когато купувате онлайн, се радвате на продукта два пъти - веднъж след като сте го поръчали и още един път, когато го получите пред входната си врата. А вие как предпочитате да пазарувате?