Какво се случи в Добричка област през изминалата седмица?

Седмичен обзор на новините за периода от 23 до 27 март

Какво се случи в Добричка област през изминалата седмица?

Земеделски производител ще дари обдишващ апарат на Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич. Стойността на медицинската апаратура е 30 000 лева, швейцарско производство. 



Още един обдишващ апарат ще бъде дарен на Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич. Втората такава медицинска апаратура ще бъде осигурена за добричката болница от съветници в Общинския съвет на Добрич от Местната коалиция ГЕРБ (СДС).

10-годишният Божидар Христов от Добрич дари спестяванията си в помощ на Многопрофилната болница за активно лечение в града. Той ученик в трети клас в СУ „Св. Климент Охридски” в Добрич.

Около 70% от таксиметровите шофьори към Фаворит такси в Добрич временно са спрели да работят по време на извънредното положение в страната. Превозвачите на пътници, преустановили своята работа, предимно са хора с определени здравословни проблеми. 

Шивашки фирми в Добрич с намалено производство заради извънредната ситуация в страната. Опасенията на собственика на фирма „Мис Ванини” - Ивайло Василев са, че ако ситуацията с разпространението на коронавируса скоро не бъде овладяна, може да се стигне и до затваряне на фирмата през април.

Опасенията на земеделския бранш са, че ако ситуацията с разпространението на коронавируса скоро не бъде овладяна ще бъдат спрени доставките на торове, препарати и семена, които към момента се бавят.

Въпреки обявената извънредна ситуация с цел ограничение разпространението на COVID-19, работата в завода за гъвкави съединения за вода продължава по нормален начин. Над 300 са работещите в „Неопърл България“ в Добрич. Няма съкратени работници или такива, пуснати временно в отпуск. Персоналът, който има възможност, полага труд от вкъщи.

19 нуждаещи се ученици от Основното училище „Н. Й. Вапцаров“ ще получат хранителни продукти от първа необходимост благодарение на своите преподаватели. За всяко едно от децата учителите са закупили продукти на стойност 20 лева. Предстои да им бъдат раздадени. 

За да се намали струпването на хора пред търговския обект и да се улеснят тези, които са в затруднение и не могат да излязат от домовете си, хранителен магазин в Генерал Тошево започна разнос на стоки.

Добринка Стоилова, която до скоро беше директор на Дирекция „Местни данъци и такси” към община Добрич, ще изпълнява временно длъжността зам.-кмет по „Финанси и общинска собственост”. 

За 150 легла е капацитетът на зала „Добротица“ при необходимост от полева болница във връзка с разпространението на COVID-19. Това стана ясно от кмета на Община Добрич Йордан Йорданов.

Ротари клуб – Добрич дари 20 маски тип шлем за многократна употреба на Многопрофилната болница за активно лечение в града. 

Една от точките на предстоящото редовно заседание на Общинския съвет на Добрич ще бъде актуализация на бюджета. Местният парламент ще гласува предложението на Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич да бъде дарена сумата от 50 000 лева във връзка с извънредната ситуация в страната. 

Общинските съветници от БСП – Добрич дариха 100 предпазни шлема на стойност 700 лева за Многопрофилната болница за активно лечение.

Изходът от извънредната ситуация във връзка с коронавируса в България е отговорност, дисциплина и спазване на съветите за хигиена, смята общопрактикуващият лекар, педиатър и хомеопат д-р Бодичева. "Ние сме в кабинетите си, за да може пациентите да стоят вкъщи", заяви тя. 

Сдружение „Стопанска камара - Добрич” стартира дарителска кампания „Помогни сега, Добрич!“ за набиране на финансови средства, които ще се използват за ограничаване разпространението на коронавируса на територията на община Добрич. Кампанията се реализира с подкрепата на местната администрация.

Фирма „ФолиАрт” ООД - Добрич започна производството на защитни маски тип шлем от поликарбон за многократна употреба. Първите 17 ще бъдат дарени на здравните заведения в града.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде заповед, с която удължава срока на всички въведени противоепидемични мерки до 12 април, включително. 

Бюджетът на общинските болници зависи от брой на пациентите, а те в момента не посещават лечебните заведение заради въведените мерки с цел ограничение разпространението на COVID-19. Това води до финансови затруднения, с които болниците трябва да се справят сами. Такава е и ситуацията с Многопрофилната болница за активно лечение в Каварна.

Общинският съвет на Генерал Тошево е решил Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич да бъде подпомогната с 20 000 лева, съобщават от местната администрация.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде заповед, с която определя лечебните заведения и съответните структури в тях, които да извършват лечение и наблюдение на пациенти с COVID-19. От заповедта става ясно, че за област Добрич това ще става в Многопрофилните болници за активно лечение в Добрич, Балчик и Каварна.