Обмисля се системата Аll Inclusive да бъде забранена на общоевропейско ниво

Обмисля се системата Аll Inclusive да бъде забранена на общоевропейско ниво, твърдят в МОСВ. Причината е, че с прилагането й в хотелите се разхищава и изхвърля твърде много храна, а това противоречи на идеята на Евросъюза да се ограничава максимално генерираният отпадък, пише в. "Монитор".

Обмисля се системата Аll Inclusive да бъде забранена на общоевропейско ниво

Забрана грози и промоциите на супермаркетите, където плащаш по-малко, а вземаш повече. Накрая половината пак го изхвърляш, коментира Григор Стоянов от екоминистерството. Статистиката на ЕК показва, че Виена само за ден изхвърля хляб, който може да изхрани 200 000 африканци. У нас няма данни точно колко храна се изхвърля годишно, но количеството също не било за подценяване.

 

До 2013 г. всяка страна членка на ЕС ще представи план с определени мерки за ограничаване на биоотпадъците. В момента Великобритания, например въвежда кампанията „Обичай храната, ненавиждай отпадъка". Тя цели да обучава хората да купуват само онова, от което наистина имат нужда, за да не се налага да препълват кофите за боклук.

 

Добрите практики на Германия, Холандия и Великобритания в момента са качени на сайта на ЕК, за да „подсетят" какво могат да направят останалите държави. В България биоотпадъците са средно половината от всичко, което изхвърляме за година. През лятото те достигат 60% заради многото зеленчуци и плодове. Годишно страната генерира 3,5 млн. т отпадъци, като само столицата - 0,5 млн. т. За да намали натиска от тези растящи камари, Европа възприе идеята да се предотвратява самото създаване на отпадъците.

 

Първоначално съюзът се опита да намали битовите отпадъци под 300 кг на човек годишно. Но не успя и сега те се колебаят около 550 кг. У нас обаче средностатистическият българин прави към 470 кг. Засега успехът на съюза се свежда единствено до разкъсване на връзката между потреблението и генерирания боклук - продажбите са нараснали с 16,3%, докато той се е закрепил на приблизително еднакво ниво.