Оставиха в ареста задържан за притежание на високорискови наркотици

Апелативният съд във Варна подвърди определение на Добричкия окръжен съд от 23 март, според което Селестин Я. е с мярка за неотклонение задържане под стража.

Оставиха в ареста задържан за притежание на високорискови наркотици

Той е привлечен към наказателна отговорност за това, че на 3 август, миналата година е придобил и държал високорискови наркотични вещества, в съучастие като извършител. Първоинстанционният съд е подчертал тежестта на престъплението, за което е обвинен - предвиденото наказание е "лишаване от свобода" от 2 до 8 години. Това означава, че деянието е с висока степен на обществена опасност.


Пред въззивната инстанция защитата на 24-годишния мъж изрази мнение, че задържането му под стража е несправедливо. То продължава повече от 7 месеца и не допринася за личностното му развитие.

Апелативната прокуратура изтъкна, че Селестин е обвинен за тежко престъпление, свързано с наркотици. Само три месеца след осъждането си той отново е нарушил закона. Това обосновава опасността да извърши ново престъпление.

Чрез видеовръзка от варненския затвор обвиняемият поиска по-лека мярка за неотклонение.

Апелативната инстанция сподели извода на Добричкия окръжен съд, че от първоначалното вземане на мярка за неотклонение през август миналата година досега не са настъпили обстоятелства, които да разколебават обоснованото предположение, че Селестин Я. е съпричастен към престъплението. Не е елиминиран и рискът да се укрие и да извърши друго престъпление. Това се доказва и от данните за предходната му подсъдимост. Деянието е било извършено в изпитателния срок по предишното осъждане. Периодът на задържането на обвиняемия под стража е в рамките на законоустановения срок, така че не може да става дума за прекомерност, посочи съдебният състав.

Воден от тези съображения, Варненският апелативен съд отказа да освободи от ареста Селестин Я. и да измени мярката му за неотклонение в по-лека.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.