Проекти на фирми за близо 4 млн. лева са одобрени в област Добрич

От началото на тази година Оперативната програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-202 г. (ОПИК 2014-2020 г.) финансира с 2 798 460,79 лв. безвъзмездна финансова помощ нови седем проекта в област Добрич.

Проекти на фирми за близо 4 млн. лева са одобрени в област Добрич

Финансовата подкрепа е насочена към подобряване на производствения капацитет и повишаване на конкурентоспособност на предприятията, както и засилване на експортния им потенциал, съобщават от Областния информационен център в Добрич.



Шест от одобрените проектни предложения са по процедура „Подобряване на производствения капацитет в МСП“ и са на стойност 3 658 848,82 лв., от които 2 496 211,71 са безвъзмездна финансова помощ. Проектите са в секторите в „Високотехнологични и средно високотехнологични промишлени производства“ и „Нискотехнологични и средно нискотехнологични промишлени производства“, съгласно Националната стратегия за насърчаване на малките и средните предприятия (НСНМСП) 2014-2020 г. Всички те са оценени високо, от 75 до 83 точки, от максимум 93 точки.

В град Добрич ще бъдат подпомогнати четири предприятия, които ще внедрят съвременно оборудване, нови технологии и специализиран софтуер. По този начин фирмите не само ще оптимизират, модернизират и разширят производственият си капацитет, но и ще създадат условия на устойчив растеж и подобрена конкурентост.

Сред финансираните проекти е и на варненска фирма, развиваща дейност в производството на изделия от камък, която ще инвестира в гр. Добрич като разкрие свой обект. Той ще бъде оборудван със съвременна мостова режеща машина с цифрово програмно управление, което ще позволява да се правят автоматично по-сложни обработки без да се налагат допълнителни ръчни обработки.

С одобрен проект е и фирма от град Каварна, занимаваща се с машиностроене, която с европейско подпомагане ще придобие високо производително оборудване. Инвестицията ще допринесе за намаляване на производствените разходи, оптимизиране на производственият процес и подобряване качеството на предлаганите изделия от предприятието.

С 302 249,08 лв. Местната инициативна група „Балчик-Генерал Тошево“ ще подкрепи  предприятие за дизайн, производство и оборудване за парашути от гр. Балчик. С изпълнение на проекта фирмата ще подобри производствения процес чрез внедряване на нови технологии, с която ще се постигне подобряване на качеството на готовите продукти, повишаване на производителността на труда, оптимизация на производствените разходи, повишаване на ресурсната ефективност на процесите и намаляване на обема ръчни операции, и подобряване на безопасните условия на труд. Средствата са осигурени по първия прием по процедура „Подобряване на производствения капацитет в МСП“, обезпечена от ОПИК 2014-2020 г.

От началото на програмният период по ОПИК 2014-2020 г. в област Добрич са подписани 35 договора на обща стойност 23 358 080,77 лв., от тях 15 291 298,99 лв. са безвъзмездно финансиране. В процес на изпълнение са 12 проекта за 5 593 019,16 лв.