Предлагат нови дати за изпитите за 7 и 12 клас

Изпитите след 7 и 12 клас ще бъдат с нови дати, ако извънредното положение бъде удължено

Предлагат нови дати за изпитите за 7 и 12 клас

Изпитите за 12 клас ще бъдат отложени за края на май и началото на юни, ако учениците се върнат в класните стаи на 14 май. Това съобщи образователният министър Красимир Вълчев на извънреден брифинг относно предложението за удължаване на извънредното положение. 



По думите на Вълчев, ако учебните часове се възстановят на 14 май, ще се наложи изпитите на учениците да се преместят с от 4 до 10 дни. Така държавните зрелостни изпити след 12 клас, които трябваше да са на 20 и 22 май, ще бъдат отложени за 30 май и 1 юни, а тези за след 7 клас – за 13 и 15 юни. 

„Все още не сме достигнали пика на заразата. Вероятно във всички страни ще има и преместване на приемните кампании във висшите училища. Готови сме да издадем по-рано дипломите за 12 клас. Няма да имаме проблем с нормалното приключване на учебната година“, поясни Вълчев. 

 „Със стартирането на обучението в електронна среда нямаме единна организация на обучение, както имаме при присъствената форма. Такава не може да бъде създадена при дистанционната форма на обучение в такъв кратък срок“, каза още образователният министър.

„Имахме различия в степента на достигнатия материал още преди карантината. Нямаме единно разпределение на темите в годината. Знаете, че имаше грипни ваканции в различните области. Проведохме разговори и общо взето знаем кой до къде е стигнал. Говорим за система от 700 000 ученици, над 60 000 педагози и близо 40 000 паралелки“, каза още Вълчев.

„Отказвайки се от единната организация, няма да имаме и единно отучване след възстановяване на присъствените занятия. Факт е, че имаме проблем и без да сме в дистанционна форма на обучение с една част от учениците. Около 11 % от децата не учат електронно. За тях също се полагат усилия. С тези ученици работят медиатори и дори помощен персонал. Стартирала е доставката за предпазни облекла на медиаторите", обясни министърът.

По думите му образователната система се справя до този момент. „Дори децата в момента учат повече“, твърди Вълчев.

Министърът на образованието заключи, че е възможно някои раздели от учебниците да отпаднат от програмата.