260 безработни са регистрирани за седмица в Бюрото по труда, повечето са от сферата на туризма

За периода 23 – 27 март в Бюрото по труда в Добрич са регистрирани 260 безработни, в това число влизат и хората, които са се завърнали от чужбина.

260 безработни са регистрирани за седмица в Бюрото по труда, повечето са от сферата на туризма

През същия период работа на първичния пазар са започнали 48 безработни. Това показват данните на Регионалната служба по заетостта във Варна.



От началото на март в бюрото по труда са обявени общо 654 свободни работни места като традиционно за този период на годината най-често търсените позиции са за готвач, помощник-готвач, сeрвитьор, барман, камериер, продавач-консултант, касиер, лекар и медицинска сестра, шофьор на тежкотоварни камиони, машинист пътностроителни машини, работник поддръжка на пътища и електромонтьор.

От регистрираните безработни в периода 23-27 март, тази година най-голям дял са били заети в следните сектори на икономическа дейност : „Хотелиерство и ресторантьорство” – 20,0%, „Търговия” – 11,9%, „Преработваща промишленост” – 5,8%, „Доставяне на води,канализационни услуги, управление на отпадъци и възстановяване” - 5,4%  и „Култура, спорт и развлечения” - 3,5%.

Общият брой на регистрираните в Бюрото по труда в град Добрич безработни към 27 март е бил 2952. Броят им е с 6 или с 0,2% по-малко в сравнение 27 февруари, когато той е бил 2958.

Агенцията по заетостта призовава своите бъдещи и настоящи клиенти да си останат вкъщи и да се насочат към електронните услуги, като ги уверява, че дистанционно ще получат цялото необходимо съдействие. Тези, които въпреки това имат намерение да посетят бюрата по труда, e препоръчително да носят защитна маска, когато се намират в закрити или открити обществени места.