Община Тервел разработва социално-икономически мерки в подкрепа на граждани и бизнеса

От Община Тервел са започнали разработването на социално-икономическите мерки в подкрепа на гражданите и бизнеса заради щетите, които търпят в условията на извънредна ситуация в страната.

Община Тервел разработва социално-икономически мерки в подкрепа на граждани и бизнеса

От местната администрация съобщават, че предстои те да бъдат внесени за разглеждане от Общинския съвет на редовно заседание.



За бизнеса е предвидено удължаване на срока с два месеца, в който може да се платят с 5% отстъпка местните данъци и такса "Смет". До 30 юни желаещите да се възползват от облекчението ще имат възможност да го направят. Планира се и опрощаване на наемите, дължими на Община Тервел, от търговските обекти, преустановили дейността си след издадена заповед на кмета инж. Симеон Симеонов, пропорционално за всеки ден от периода на действие на нареждането.

Пакетът от мерки за гражданите включва осигуряване на безплатна патронажа грижа за 54 лица до края на тази година по Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“. В момента от Община Тервел подготвят проекта за кандидатстване. Освен това се предвижда и осигуряване на безплатен топъл обяд за 170 души от населените места на община Тервел за най-малко един месец по Целевата програма „Топъл обяд у дома в условията на извънредна ситуация – 2020 г.“. 

Двете мерки изискват ресурс за реорганизация на работата на Домашния социален патронаж в Тервел и филиалите му в Коларци, Нова Камена и Зърнево. Целта е да се удвои капацитетът на социалното звено.

Ще бъдат разработени и критерии за подпомагане с пакети със суха храна на лица и семейства в крайна бедност, както и разширяване дейността на създаденото звено за закупуване на лекарства, храни и извършване на други услуги за възрастни хора, за да се ограничи излизането от домовете им.

От местната администрация посочват, че не могат да бъдат решени всички проблеми на гражданите и бизнеса, защото общинският бюджет също търпи щети в условията на извънредна ситуация. Продължават да се търсят възможности и ефективни практики за допълнителни социално-икономически мерки. Окончателният пакет от тях ще бъде предложен за гласуване на заседание на Общинския съвет.