Шест световноизвестни музея, които да разгледаме от дивана вкъщи

Благодарение на развитието на технологиите вече можем да се „докоснем” до голяма част от световното изкуство, което е само на един екран разстояние от нас. Каним ви заедно да тръгнем на виртуално пътешествие из 6 от най-известните музеи в света, пожелавайки си скоро да можем да ги видим и на живо.

Шест световноизвестни музея, които да разгледаме от дивана вкъщи

Галерия „Уфици“ – Флоренция, Италия


Един от най-посещаваните музей в Италия, наричан „световното хранилище на Ренесанса“ е известната Галерия „Уфици” (на италиански: Galleria degli Uffizi). Сградата  е построена в периода между 1560- 1581 г., по проект на архитекта Джордо Вазири, като първоначалният замисъл на тогавашния херцог на Флоренция –  Козимо I Медичи е бил „Уфици“ да събере на едно място всички важни административни служби на Флоренция. След смъртта на Козимо I, неговият наследник Франческо I Медичи превръща администрацията в галерия и я отваря за посетители. В основата на тази галерия стои семейната колекция от произведения на изкуството, която фамилията Медичи е събирала в продължение на няколко века.

Днес Галерия „Уфици” съдържа стотици шедьоври от различни сфери на ренесансовото изкуство, сред които са „Раждането на Венера” на Сандро Ботичели, “Поклонението на влъхвите” и “Благовещение” на Леонардо да Винчи, “Флора” на Тициан и “Музикалният ангел” на Росо Фиорентино.

Виртуална разходка из „Уфици“: https://artsandculture.google.com/partner/uffizi-gallery?hl=en

Музей „Прадо“ – Мадрид, Испания

„Музеят с най-голяма концентрация на шедьоври на квадратен метър в света” – така испанците наричат своя „Прадо”, който е известен с една от най-изтънчените колекции с европейско изкуство. Домът на националното изкуство на Испания представлява истинска съкровищница, в която се съхраняват повече от 150 хиляди  произведения от различни творчески жанрове. Голям брой творби на Гоя, Ел Греко, Веласкес, Тициан и Рубенс са сред основните експонати в „Прадо”, като всички творби  са подредени в съответствие с школите, на които принадлежат.

Виртуална разходка из „Прадо“: https://www.museodelprado.es/en/the-collection/art-works

Британският музей – Лондон, Великобритания

Със своите почти осем милиона съхранявани обекта, представящи буквално всички култури по света, Британският музей е вероятно най-внушителният исторически музей в световен мащаб. Огромната колекция на Музея започва да се сформира по време на управлението на Британската империя, като сред  артефактите от изложбените зали и трезорите има такива от всички седем континента. Днес Британският музей не спира да разширява своите музейни експозиции и  предлага на посетителите едно неповторимо пътуване на времето, започващо от най-дълбоки праисторически времена и завършващо в бъдещето…

Виртуална разходка из Британския музей: https://britishmuseum.withgoogle.com/

„Лувър“ – Париж, Франция

За разлика от Британския музей, френският Лувър (Le Louvre ) разполага със „скромните” 380 000 обекта, но те отново покриват почти всички периоди на цивилизацията от Месопотамия, през древните елини и римляни, та до Средновековието и съвременната световна история. Първоначално Лувър притежава само 537 картини, но скоро след откриването си на 10 август 1793 г., колекцията на музея вече наброява десетки пъти повече експонати.

Лувър  е и един от доайените на музейното онлайн представяне, защото той бе сред първите музеи със собствен сайт и 360-градусова панорама, предлагаща достъп до експонати, както от постоянни, така и от временни изложби. И ако на живо в музея ще ви е трудно да се насладите (от значително разстояние) на всеизвестната „Мона Лиза”, то онлайн не просто ще може да я доближите, ами и да я „обърнете”, за да видите как се е променило дървото на рамката й през годините. Интригуващо, нали?

Виртуална разходка из „Лувър“: https://www.louvre.fr/en/visites-en-ligne

Ватикански музеи – Ватикана

Най-малката страна в света – Ватикана е и дом на още една много посещавана от любителите на изкуството локация – Ватиканските музеи. Всичко започва като малка колекция от скулптури по времето на папа Юлий II, но бързо прераства в сложен масив от галерии и музеи, които днес приютяват творбите на художници като Рафаело, Леонардо да Винчи и Салвадор Дали. Някои от най-забележителните творби са „Тайната вечеря” на да Винчи и „Сътворението на Адам” на Микеланджело, които могат да бъдат видени на тавана на Сикстинската капела.

Движейки се в крак с времето Музеите на Ватикана също са едни от първите, които още през 2003 г. предлагат много добре изработена 360-градусова виртуална разходка из голяма част на музейните помещения, както и онлайн достъп до изображения на част от колекциите, събирани през последните пет столетия.

Виртуална разходка из Ватиканските музеи: http://www.museivaticani.va/content/museivaticani/en.html

„Ермитаж“ – Санкт Петербург, Русия 

От Ватикана се отправяме към Русия и по-специално към Санкт Петербург, за да се насладим на музейната перла, наречена Ермитаж. Основан през 1764 година от Екатерина Велика, днес това е най-големият музей в Русия, както и един от най-големите, стари и богати в света. Основната колекция на „Ермитаж“ е съставена от над 3 милиона произведения на изкуството и артефакти на световната култура, сред които са скитски и византийски художествени изделия, картини на Ел Греко, Гоя, Веласкес, Рембранд, Пикасо и още много от най-прочутите творци в света.

Всеки посещавал някога руския „Ермитаж“ знае, че да се разгледат всичките му зали, салони и коридори са необходими най-малко три дни и около 22 км. ходене, което в действителност е почти неосъществимо. Или поне беше такова доскоро, защото вече може да се насладите на онлайн разходка из санктпетербургския музей – шедьовър.

Виртуална разходка из „Ермитаж“: https://hermitagemuseum.org/3d/html/pwoaen/main/index.html?lng=bg#node1

Източник: fashioninside.bg