Как да се храним по време на карантина и работа от дома

Рискът от качване на допълнително тегло се увеличава по време на карантина или работа от дома. „За да избегнем това неприятно обстоятелство е добре да не купувате излишни продукти и да отказвате от похапването на крак в полза на пълноценното хранене“, съветва диетологът Иван Алименко в интервю за радио Спутник.

Как да се храним по време на карантина и работа от дома

Според експерта е по-добре да ходите в магазина по-често и да купувате ограничено количество продукти, особено любимите си. Тази препоръка обаче не е особено подходяща при нашата ситуация на обявено извънредно положение в страната, защото целта е да се ограничи движението навън. Хората,  които съхраняват много продукти в дома си тежат средно 9 килограма повече от хората, които не се презапасяват. По-добре е да съхранявате любимите си в храни в малки обеми, така че ако нещо се случи да можете да изядете всичко наведнъж и да не разваляте много храна, смята Алименко. Диетологът добави, че воденето на дневник за храна и изчисляването на дневните калории ще помогне да не се наддава тегло. Според него като си у дома дълго време трябва да се побереш средно в 2000 калории на ден



Той обяснява, че ядките  и дори ябълките и другите плодове могат да станат причина за натрупване на наднормено тегло, защото са висококалорични и не дават дълготрайно усещане за насищане. Според Алименко кафето с обезмаслено мляко и подходящ заместител на захарта, може да се превърне в сравнително полезна закуска. Такава напитка ще осигури запасите от течност и няма да внесе много калории. В допълнение трябва да добавите към режима си упражнения и танци пред телевизора на първо място, за да поддържате настроението си и  добрата форма, съветва експертът.