Йордан Йорданов: Икономическата криза, която се задава, ще бъде с непознати за нас мащаби

„Извънредното положение може да е два или три месеца, но впоследствие икономическата криза, която се задава, ще бъде с непознати за нас мащаби, ние трябва да сме изключително гъвкави като местна власт и заедно с правителството да търсим възможно най-добрите решения за местния бизнес”, каза в ефира на Радио Варна кметът на Община Добрич Йордан Йорданов.

Йордан Йорданов: Икономическата криза, която се задава, ще бъде с непознати за нас мащаби

Той припомни, че на последното заседание на Общинския съвет е била създадена комисия, която да предложи  цялостен пакет от икономически мерки, които да облекчат местния бизнес и гражданите.


Според Йорданов извънредното положение може да е два или три месеца, но икономическата криза, която се задава, ще бъде с непознати мащаби. По думите му местната власт, заедно с правителството, трябва да търси възможно най-добрите решения за местния и национален бизнес.

Кметът на Добрич  увери, че по време на извънредното положение всички ползватели на общински помещения и площи ще бъдат с намалени наеми от порядъка на 50%.  Наемателите са разделени в три групи –преустановили работата си, работили на особен режим и такива, които не са прекъсвали дейността си.  В тези три графи са предприети различни мерки. 

По думите на Йорданов тези,  които са затворили изцяло, ще бъдат освободени от наем, а тези, които са работили  в особен режим, ще бъдат облекчени с до 50%. На третата група няма да се начисляват лихви за забавянето на наемите. 

„Предстои един интензивен месец април, в който ние всеки ден ще следим ситуацията, действията и мерките, които трябва да се предприемат”, заяви кметът на Добрич. 

На въпроса дали се очаква да намалеят приходите в общинската хазна той отговори, че към момента е много рано да се правят заключения, понеже е минало по-малко от месец от началото на извънредното положение. 

„Забелязват се спадове на приходите в общинската хазна, но удължаването на периода за плащане на данъците до 30 юни не означава отмяната им”, категоричен е Йорданов. 

Според него ако кризата продължи и икономическите процеси започнат след 13 май, все още има достатъчно време до края на годината общината да получи своите приходни части. 

През изминалата седмица в общинската хазна са получени около 300 000 лева приходи, като миналата година, за същия период те са били от порядъка на милион и 200 хиляди.

„Ако след 13 май колелото започне да се върти, аз смятам, че 30 юни е разумен срок да се наваксат разминаванията на общинските бюджети”, каза в заключение кметът на Добрич Йордан Йорданов.