Валентин Димитров: Община Генерал Тошево ще бъде най-засегната, ако не може да се отдаде земеделската земя под наем

Около 13 700 декара земеделска земя отдава годишно Община Генерал Тошево.

Валентин Димитров: Община Генерал Тошево ще бъде най-засегната, ако не може да се отдаде земеделската земя под наем

Според кмета Валентин Димитров земеделският сектор е един от най-незасегнатите по време на извънредното положение в страната. Земеделските производители нямат наложени ограничения за извършване на обработки, пръскания и сеитби. Градоначалникът изрази надежда тенденцията да остане такава и занапред, но сподели за притесненията си относно събирането на наема за земя.



„Към момента, според мен, секторът не е засегнат, но не се знае какво ще стане занапред. Моите притеснения са дали ще съберем наема на земя, тъй като я отдаваме всяка година на конкурс. Ще бъдем най-засегнати като Община, ако не може да се отдаде земеделската земя под наем за съответната стопанска година“, заяви за Добрич Онлайн кметът Валентин Димитров. 

Той коментира и намаляването на постъпленията от местни данъци и такси в хазната на Община Генерал Тошево. По думите му в момента това е нормално, защото хората предимно заделят средствата си за хранителни продукти и плащане на месечните сметки. 

Община Генерал Тошево ще предприеме мерки - 5% отстъпка до 30 юни да ползват гражданите и за таксата за битови отпадъци. Лицата, заплатили дотогава данъка върху недвижимите имоти за цялата година или данъка върху превозните средства, ще могат да ползват 5% намаление. Преференцията е във връзка с приетия Закон за мерките и действията по време на извънредно положение. Валентин Димитров посочи, че в тази насока ще бъдат предприети мерки петте процента отстъпка да бъдат и за таксата за битови отпадъци.  

Мерките за ограничаване разпространението на COVID-19, наложени в Генерал Тошево, отговарят на всички заповеди от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, увери градоначалникът. 

За работния процес в четириетажната сградата на местната администрация има специални инструкции. Граждани се допускат само до първия етаж. Приемният ден на кмета и решаването на казуси с жителите става по телефона.

„Процесът за обслужване на гражданите не спира. При необходимост служителите от по-горните етажи слизат във фоайето при спазване на всички противоепидемични мерки“, уточни кметът. 

Работещите в общинската администрация над 60-годишна възраст с ТЕЛК решения, които са уязвими на усложнения от вируса, са пуснати в платен годишен отпуск.  

От Община Генерал Тошево са предприели мерки за информираността на населението на над десет ромски села и един квартал в града относно COVID-19 и мерките, които трябва да се спазват с цел превенция. Двама здравни медиатори и специалист по етнически въпроси ежедневно провеждат разяснителна кампания за коронавируса.

„Разясняват основно на ромската общност за коронавируса и ги призовават да си останат вкъщи, да не контактуват с лица, които са под карантина. Това го правим ежедневно през работните дни. Обхождаме над десет села плюс ромската махала в града“, сподели Валентин Димитров. 

Лицата под карантина в общината, освен от органите на реда, се проверяват от кметовете и кметските наместници, които подават информация и за хора, пристигнали от чужбина.

Кметът определи Генерал Тошево като социално отговорна Община. Той коментира, че кметове и кметски наместници винаги са помагали на нуждаещи се от населените места.

„Купуват лекарства, понякога взимат пенсиите, водят нуждаещи се на доктор. Без значение дали има извънредно положение. Ние сме социална община. Част от мерките и действията сме ги правили много преди това“, категоричен беше Валентин Димитров.

Домашният социален патронаж продължава да извършва дейност при спазване на хигиенните мерки. Услугата се предоставя на около 250 души, 120 са лицата към Социалната трапезария. 

„За около 370 души всеки ден се приготвя храна. По препоръка на Фонда „Социална закрила“ и Регионалната здравна инспекция сме спрели да предоставяме храната в буркани. Закупили сме термоустойчиви тарелки за еднократна употреба по време на извънредното положение. Успоредно изпълняваме три-четири проекта, финансирани основно по Оперативната програма „Човешки ресурси“ за лични и социални асистенти, домашни помощници. Личните асистенти обгрижват възрастните хора, закупуват им лекарства, палят им печки, поддържат градини, купуват хранителни продукти“, коментира още Валентин Димитров.

От днес в област Добрич започна подпомагането с хранителни продукти от Българския Червен кръст. Хранителните пакети са осигурени от Оперативната програма за храни, финансирана от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица. В община Генерал Тошево продукти от първа необходимост ще получат 97 души. От местната администрация са поели ангажимента пакетите да бъдат разнесени до адрес, коментира в заключение Валентин Димитров.