Кметът на село Българево инициира кръводарителска акция

Кметът на каварненското село Българево Георги Георгиев е дългогодишен кръводарител. Това го е накарало да започне акция за набиране на доброволци за безвъзмездно даряване на кръв.

Кметът на село Българево инициира кръводарителска акция

Георги Георгиев ще съдейства за връзка с Центъра по трансфузионна хематология в Добрич на желаещите да се включат в инициативата. Той коментира, че даряването на кръв е помощ за здравната система.


„Въпреки пандемията от коронавирус, тежките операции продължават. За тези операции нуждата от кръв е много голяма, а кръводарителите стават все по-малко. Трудно се дава кръв, но е един жест към здравната ни система“, посочи Георги Георгиев. 

5 човека са откликнали до момента на кръводарителска акция в сeлo Българево. Наблюденията на кмета се, че хората трудно даряват кръв. 

„Някои помагат с финансови средства, с материали. Аз реших, че можем да помогнем с кръв. Ситуацията с кръводаряването е много тежка в национален мащаб. Нуждата от кръв винаги ще я има“, заяви Георгиев. 

От Министерството на здравеопазването също апелираха за кръводаряване. На официалния си сайт съобщиха, че всички центрове по трансфузионна хематология в страната алармират за значителен спад на желаещите да дарят кръв. Това ограничава възможностите за попълване на депата от кръв и кръвни съставки, необходими в страната ни.

Доброволно кръв могат да дарят здрави лица от 18 до 65-годишна възраст.