Елена Балтаджиева: Най-големият удар в нашата община ще е в областта на туризма

„Най-големият удар в нашата община ще е в областта на туризма и културно-историческите атракции, приходите ни зависят от туристическия данък”, заяви кметът на Община Каварна Елена Балтаджиева.

Елена Балтаджиева: Най-големият удар в нашата община ще е в областта на туризма

Тя допълни, че прогнозите й за летния туристически сезон в Каварна не са никак добри. „Тази година нещата изглеждат доста зле, но да се надяваме в близките месеци те да се подобрят и да ни се размине”, сподели Балтаджиева.   По думите й ако потокът от чужди туристи намалее, това ще окаже много голямо влияние на туризма в крайморската община и ще има отрицателни последици.  Кметът на Каварна изрази надеждите си повече българи да оценят родните курорти и да започнат да влагат средствата си у нас. Според нея това е решението на проблемите в този бранш и ще бъде в полза на общините. 



По думите на Балтаджиева към настоящия момент  се забелязва и значителен спад на събираемостта на местните данъци и такси. „Хората все още не смеят да излизат, но данъкът си е данък, той е дължим и трябва да се плати до края на годината”, категорична беше тя.  Според нея към настоящия момент това забавяне не е добър знак.  „Тези няколко месеца ще бъдат тежки, но се надявам, че нещата ще се оправят. Не трябва да мислим най-лошото, силен народ сме и ще се справим”, заяви Балтаджиева.

Общинската администрация обмисля и социално-икономически мерки за намаляване на негативните последствия от въведеното извънредно положение. Предложението на кмета е ползвателите на общински обекти, които са преустановили работа заради въведените мерки, да бъдат освободени от наем за период от два месеца.  То ще бъде внесено за разглеждане на следващото заседание на Общинския съвет . Към настоящия момент тече обследване на всички договори за наем, сключени с общината. 

Кметът на община Каварна припомни и мерките, които са предприети за недопускане разпространението на коронавируса. 

Сформирани са групи от представители на МВР, Общинската администрация и медицински лица, които извършват ежедневни проверки на хората, поставени под карантина в общината.  Проверяват се и всички търговски обекти – хранителни магазини, аптеки и бензиностанции. В продължение на няколко дни ще се извършва контрол  пред пощенската служба, тъй като от днес се изплащат пенсиите.  

„Предвидили да сме един екип да следи ситуацията в квартал „Хаджи Димитър”, тъй като има опасения, че е възможно някой да празнува ромски празник”, каза още Балтаджиева.

По думите й предходната седмица е била извършена дезинфекция пред всички административни сгради, банки, пред болницата, кметствата в селата, магазините за хранителни стоки, държавните служби и детските площадки на територията на цялата община. 

„Към настоящия момент всички спазват мерките предписани в заповедта на министъра на здравеопазването, нямаме проблеми. В Каварна хората се съобразяват с всичко”, категорична е Елена Балтаджиева. 

Тя призова всички жители на общината да отбележат предстоящите великденски празници в тесен семеен кръг и да избягват големи струпвания на хора.  „Предстоят хубави дни, не е приятно човек да е затворен вкъщи, но и този период ще отмине. Трябва благоразумието на хората да надделее и да помислят преди всичко за своето здраве и това на околните”, каза в заключение кметът на Община Каварна Елена Балтаджиева.