По сигнал на добричлия глобиха министъра на културата Боил Банов

Столичната Регионална здравна инспекция наложи акт на Боил Банов заради тютюнопушене на работното място по сигнал на добричлия.

По сигнал на добричлия глобиха министъра на културата Боил Банов

Поводът е дистанционно правителствено заседание, на което министър Банов пуши цигара в кабинета си в Министерството на културата, което е строго нарушение на действащото към момента законодателство. 



Авторът на сигнала е добричлията Стойчо Стойчев. На 23 март, по време на телевизионен репортаж, информиращ за действия на министрите във връзка с коронавируса, на кадрите той забелязва как Боил Банов пуши цигара.

Стойчев веднага подава сигнал по електронната поща до приемната на правителството, РЗИ и няколко медии. 

Имейлът гласи: "Уважаеми дами и господа, гледайки новини по Канал 1, емисията на 23.03.2020 г. в 18.00 часа, беше излъчен репортаж, в който беше показан министър-председателя във видео конферентна връзка с министрите. На екрана показаха таблета на г-н Борисов, на който точнно в центъра беше министър Банов с цигара в кабинета си - в нарушение на действащото законодателство. Моля да предприемете необходимите действия и да санкционирате нарушението!". Стойчев прилага и телевизионните кадри. 

Отговорът на неговия сигнал от 8 април на директора на РЗИ Данчо Пенчев гласи: "Констатирано е нарушение на чл. 56, ал. 2 от Закона за здравето от господин Боил Банов - Министър на културата, който пуши в кабинета си. На лицето е съставен акт за административно нарушение".

Глобата, която ще получи министъра на културата е от порядъка на 300 до 1000 лв.