Интерактивно видео и виртуална разходка ще показват красотата на ботаническата градина в Балчик

Близо 50 хиляди лалета от над 90 сорта се очаква да разцъфтят до дни в Университетската ботаническа градина в Балчик, само новите луковици през тази година са от 32 сорта или около една трета от всички луковици.

Интерактивно видео и виртуална разходка ще показват красотата на ботаническата градина в Балчик

Това съобщи за БТА ландшафтният архитект Мариана Димитрова.



Към този момент са цъфнали към 15 сорта средноранни лалета, най-ранобудните от които са разтворили чашки в средата на март. Лехите с изключително красивите божуровидни лалета през тази година са попълнени с нови представители, продължава и подновяването на растенията от сорта папагалови лалета.  Цветната палитра на лалетата в градината се допълва и от 12 сорта зюмбюли, 17 сорта нарциси и над 10 хиляди други луковични растения. 

Невероятната красота на цветните килими, за съжаление, не може да бъде видяна на живо от редовните ни посетители, уточни ландшафтният архитект Мариана Димитрова. Заради епидемията от коронавирус посещението на туристи е преустановено. Пролетните цветни композиции могат да се видят обаче на официалния сайт и фейсбук страницата на Университетските ботанически градини към БАН. 

„Скоро възнамеряваме да покажем интерактивно видео, с което да поканим любителите на нашите градини на виртуална разходка из цветните алеи”, заяви ландшафтният архитект на ботаническата градина Мариана Димитрова.

Информация за луковичните растения ще бъде съпроводена от кратки видеоматериали, заснети от земята и от въздуха.


Източник: БТА