Минимална заплата за свободните артисти заради извънредното положение

За времето на извънредното положение - два месеца, плюс един месец още след това, ще се осигури по една минимална работна заплата на тези хора заедно с осигуровките. Това каза на извънреден брифинг министърът на културата Боил Банов, който оповести идеята вчера.

Минимална заплата за свободните артисти заради извънредното положение

“Така е и в документите - за миналата година са получавали до 1000 лв., са заработвали до 1000 лв. на месец. Това е една много важна подкрепа, за да се премине през най-тежката част от кризата – извънредното положение и първия месец след него“, посочи още Банов и допълни, че за изготвянето на мярката се е работило с целия сектор в продължение на над 2 седмици. 



“В свободния сектор, където са заети немалка част от българските артисти, като под артисти, знаете, това включва всички – и актьори, и художници, и танцьори и музиканти, литератори и т.н. – една огромна група хора, за която ще се приложи следната мярка за най-нуждаещите се от тази група“, каза още министърът на културата. 

"Много държа хората, които ще се възползват от тази мярка да имат самочувствие. Да дойдат спокойно да се заявят. Това не е социална помощ, това е една грижа в много тежка ситуация, както очакваме след това артистите да се погрижат за нашия дух, за нашия просперитет и за нашето позитивно очакване към живота"

Банов нарече мярката "много ключово решение за момента, за тази криза ситуация, но мислим много сериозно и занапред". 

От подкрепа ще може да се възползват артистите, които са били с доходи под 1000 лв. на месец през 2019 г.

“Очакваме около 1200 души да бъдат подкрепени. Неслучайно сме се спрели на работна заплата, защото това не е социална помощ, това е подкрепа за хората, които в момента не могат да работят по обективни причини. Това ще ни струва, вероятно, около 2 700 000 лв. Ние ща работим заедно с колегите от фонд “Култура“, ще помогнем за създаване на документацията и за регламента, по който ще бъдат разпределени тези средства “, поясни на брифинга министър Деница Сачева. 

Източник: bnr.bg Снимка: nova.bg