Съветите на психолог към деца и родители по време на извънредно положение

Как се отразява прекарването на голяма част от дена на учениците пред компютъра заради дистанционното обучение, това коментирахме с директора на Частното езиково училище "Леонардо да Винчи" Павел Павлов, който е и психолог.

Съветите на психолог към деца и родители по време на извънредно положение

Според него претоварване на децата може да се получи, защото ученици и учители все още нямат много голям опит в дистанционната комуникация. Да не се ползва целият учебен час за онлайн връзка, а тя да бъде по-кратка. Това е един от съветите за справяне с натоварването, който Павел Павлов даде. 



Да се редуват различни видове дейности, за да не бъдат учениците единствено пред екрана на своите компютри, таблети или телефони

Информационният поток за COVID-19 също може да се окаже изморителен за психиката както на децата, така и на техните родители. Специалистът е категоричен, че възрастните трябва да си почиват от информацията за вируса, ако усетят, че тя им оказва негативно влияние. Без съмнение тяхната тревожност може да бъде предадена на децата им. Според Павел Павлов положителен ефект има от общи дейности и занимания в семейството, които не засягат темата за извънредната ситуация. Необходимо е родителите да разговарят по-често с децата си и да им помагат, когато това се налага. 

„Трябва да намерим собствен начин да ограничим заливането с информация, защото тя идва по всякакви канали. Ако ние сами не се ограничим, няма как да я спрем по друг начин. Самият механизъм на формиране на тревожност и страх до голяма степен се обуславя от това непрекъснато заливане с информация

В заключение Павел Павлов коментира, че извънредното положение в страната няма да окаже трайно влияние на децата, защото те са по-адаптивни. Въпреки това, ако родители забележат промяна в начина, по който детето възприема ситуацията, да се обърнат към специалист.