Ученици от гимназията по туризъм успешно упражняват кулинарни умения у дома

Ученици от гимназията по туризъм успешно упражняват кулинарни умения у дома

Кулинарни умения, дейности, свързани със сервиране, барманство, техники за сгъване на салфетки, зареждане на маса за хранене и декорации на коктейли, са сред практическите дейности, които учениците от Професионалната гимназия по туризъм „П. К. Яворов“ в Добрич успешно упражняват в домашни условия по време на дистанционното обучение.





Директорът на гимназията Нели Апостолова сподели, че изпълнението на практическите уроци в домашна среда предизвиква най-голям интерес сред младежите. Учениците подготвят различни видеоклипове със снимки, чрез които показват изпълнението на задачите. Ученичка от 11 клас, например, е направила тематично видео за предстоящия Великден. В него тя показва техники за месене и плетене на козунак. 


На зрелостниците в Професионалната гимназия по туризъм предстои държавен изпит по практика. Те не губят мотивация, въпреки ситуацията в страната, и се готвят за него у дома. 

За да продължават да имат стимул учениците, директорът Нели Апостолова публикува клипове и снимки в социалната мрежа на сътвореното от учениците.



Учебните часове са по 30 минути, за да не се претоварват преподавателите и учениците пред екраните на своите мобилни устройства и компютри. Включени са и занимания за физическо раздвижване в домашни условия. Консултации с учениците провежда и психолог към гимназията, за да преминат по-леко през социалната изолация. 

Всеки клас има виртуална стая за психологическа подкрепа, където се дискутират начини за справяне с различни ситуации, споделят се техники за търпение и приемане на действителността. Акцентира се и на личната отговорност за спазване на мерките с цел превенция на вируса.