Фармацевти от Добрич излизат на символичен протест в подкрепа на председателя на БФС проф. Асена Стоименова

Фармацевти от област Добрич ще подкрепят националния протест в подкрепа председателя на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Стоименова, която беше обвинена в подбуждане на неоснователна тревога у гражданите. Това съобщи за Добрич онлайн председателят на Регионалната фармацевтична колегия маг. фарм. Лалка Стойчева.

Фармацевти от Добрич излизат на символичен протест в подкрепа на председателя на БФС проф. Асена Стоименова

Проф. Стоименова попадна във фокуса на внимание на прокуратурата заради "серия от изявления, будещи неоснователна тревога у гражданите". Тя е с наложена мярка за неотклонение - парична гаранция от 20 000 лева,  заради "високата обществена опасност на деянието, изразяващо се в отправяне на неоснователни твърдения за очаквана липса на медикаменти".



С решение от разширено онлайн заседание на Управителния съвет на Българския фармацевтичен съюз, което се е провело по спешност в петък, от днес, докато не бъдат свалени обвиненията на проф. Стоименова, фармацевтите символично ще излизат всеки ден на протест пред аптеките, в които работят. 

По думите на маг. фарм. Лалка Стойчева, това ще е времето, в което се извършва задължителната дезинфекция на обектите.  „След продължително почистване на помещенията, в които влизат пациентите, ще излизаме отвън с протестни жълти жилетки на фона на плакати с лика на проф. Стоименова, на които е отбелязано, че и тя е фармацевт като всички нас.  Ще се наложи пациентите да изчакат малко и разбира се ще се опитаме да не ги изнервяме допълнително. В това време помещенията ще се проветряват след дезинфекцията”, заяви тя, като увери, че протестните действия ще са в порядъка на 30 минути. 

По думите й тежките обвинения и наложената голяма парична гаранция на председателя на БФС Асена Стоименова са несериозни, защото тя не е казала нищо лошо и стряскащо. „Протестът ни е изцяло в нейна подкрепа и искаме да кажем, че напълно заставаме зад думите й”, заяви председателят на Регионалната фармацевтична колегия в Добрич маг. фарм. Лалка Стойчева.

На сайта на Фармацевтичния съюз има и петиция в подкрепа на Стоименова под надслов "Да подкрепим свободата на словото".