Със заповед кметът на Добрич разпореди мерките по време на пожароопасния сезон

Като пожароопасен е определен сезонът от 1 април до 31 октомври за горските масиви и земеделски земи на Община Добрич, съобщават от местната администрация. Със заповед кметът Йордан Йорданов определи мерките.

Със заповед кметът на Добрич разпореди мерките по време на пожароопасния сезон

Въвежда се денонощно  дежурство и непрекъснато  наблюдение през сезона чрез оперативен дежурен по ОбСС на телефони 058/ 602 724.



Забранено е за времето на пожароопасния сезон паленето на открит огън  и  извършването на огневи работи на разстояние, по-малко от 100 м. от границите на горските територии, а изхвърлянето на горими отпадъци трябва да става само на определените за целта места (контейнери за смет и сметища).

За горепосочения сезон директорът на Държавното горско стопанство в Добрич  при Североизточното държавно предприятие в Шумен, собствениците и ползвателите на горски и земеделски територии, както и лица извършващи дейности в тях трябва да организират и поддържат постоянна бдителност и готовност на персонала и техниката си с цел недопускане на пожари в поземления фонд  на Община град Добрич.

Директорът на Държавното горско стопанство в Добрич, управителят на ВиК, ползвателите на горски територии, ръководителите на обекти, разположени на територията на Община Добрич, трябва да проверят състоянието на наличните в тези територии противопожарни хидранти и противопожарни депа, като предприемат мерки за възстановяването и поддържането им.

Ръководителите на земеделски кооперации, арендатори и ползватели на земеделски земи в близост до горския фонд на Община град Добрич е необходимо да поддържат в техническа изправност и готовност пожарогасителните устройства и в случай на пожар да се включат незабавно в гасенето му. Собствениците на линейни обекти и съоръжения, преминаващи или попадащи в горския фонд и земеделските земи на Община Добрич са длъжни за собствена сметка да ги поддържат целогодишно в пожаробезопасно състояние, като ги прочистват периодично от дървета, клони, храсти, сухи треви и други горими материали; да кастрят и прочистват, клоните на дърветата в непосредствена близост до обекта или съоръжението и да определят, особено опасните в пожарно отношение места, и да ги обезопасяват.

Физическите лица, преминаващи или пребиваващи в горския фонд на Община град Добрич, трябва да спазват правилата за пожарна безопасност в тях. Ръководителите на ловни сдружения и туристически дружества, разположени на територията на Община Добрич, е нужно да проведат съответния инструктаж на членовете си, относно правилата за пожарна безопасност в горските територии, преди всяко пребиваване в тях.

Органите на Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението” Добрич – МВР ще спират дейности по експлоатация на машини и съоръжения в разположени или преминаващи през горския фонд на Община Добрич, които не отговарят на изискванията за пожарна безопасност или създават опасност за възникване на пожари. Със съдействието на Държавното горско стопанство в Добрич собствениците и ползвателите на горски територии, както и на лицата, извършващи дейности в тях, трябва да поддържат повишена бдителност и активност през пожароопасния сезон и при необходимост да предприемат незабавни действия по ограничаване и потушаване на възникнали горски пожари, както и да осъществяват непрекъснат контрол по изпълнението на предвидените противопожарни мерки и мероприятия в  горския  и земеделски фонд  на Община град Добрич.

Забранява се през целия пожароопасен сезон изгарянето на стърнищата и други растителни остатъци в земеделските земи и горски масиви в землището на Община град Добрич.

Контролът по изпълнението на заповедта  се възлага на инж. Пенчо Керванов, зам. кмет „Устройство на територията” в Община  Добрич.