Прекратяват предсрочно мандата на общински съветник в община Добричка

Прекратява се мандатът на общинския съветник от Община Добричка Веселина Василева, на нейно място влиза следващият в листата на БСП кандидат - Ярослава Василева.

Прекратяват предсрочно мандата на общински съветник в община Добричка

Ярослава Василева влиза в Общинския съвет на Община Добричка на мястото на Веселина Василева


Припомняме, че със свое решение Общинската избирателна комисия се самосезира в производство по установяване несъвместимост на Веселина Ганчева Василева и прекрати предсрочно пълномощията й като общински съветник в ДОбС. Василева обжалва решението на ОИК – Добричка и поиска отмяната му пред Апелативния съд в Добрич. Според нея актът е незаконосъобразен поради допуснати в административното производство процесуални нарушения и неправилно приложение на материалния закон. 

Кметът на община Добричка Соня Георгиева е отправила запитване до Централна избирателна комисия дали е налице несъвместимост, в случай, че избран на проведените местни избори общински съветник е в трудово правоотношение с кметство в съответната община, ако е назначен на длъжността „главен специалист административно и финансово обслужване“. ЦИК е изпратила писмото по компетентност на ОИК - Добричка, при която едновременно с това е  постъпил и сигнал по същия повод, подаден от гражданин на 29 януари. В него е посочено, че общинският съветник Веселина Василева работи като старши специалист АФО в общинската администрация на община Добричка, като изпълнява задълженията си в с. Ловчанци.

Със свое решение ОИК-Добричка се самосезирала в производство по установяване несъвместимост на Василева, като е задължила кмета на общината в тридневен срок да представи писмени доказателства, от които да се установи дали общинският съветник работи към местната администрация. По искане на ОИК - Добричка от ТД на НАП - Варна, офис – Добрич, е била представена и справка за действащите трудови договори на Веселина Василева, от която е станало ясно, че тя е в трудовоправни отношения с кметството с. Ловчанци от 15 декември 2004 г. и към 24 февруари 2020 г. 

Правомощията на Веселина Василева са прекратени, съответно на нейно място е избран нов общински съветник – следващият в листата на БСП кандидат – Ярослава Василева. Това Решение на ОИК - Добричка е било отменено от АдмС - Добрич и преписката е върната за провеждане на законосъобразна процедура.

ОИК - Добричка е предприела действия във връзка с изпълнение указанията на съда и с оглед на това е уведомила Веселина Василева на електронния й адрес и по телефона, че е открито производство по издаване на индивидуален административен акт за прекратяване на пълномощията ѝ като общински съветник, както и че в тридневен срок от получаване на уведомлението може да направи възражение.  Извършено е и устно уведомяване.

В постъпилото в съда възражение от Веселина Василева се твърди, че не е била уведомена надлежно, не разбирала какво се говори по телефона и че не са ѝ връчени документи по реда на АПК. Същевременно е заявила, че от 2004 г. работи в кметството на с. Ловчанци като „главен специалист административно и финансово обслужване“, но функциите, които осъществява, не са такива в общинската администрация. По думите й не е налице предпоставка за предсрочно прекратяване на пълномощията ѝ като общински съветник. 

Съгласно Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА) пълномощията на общинския съветник се прекратяват предсрочно при избирането му за народен представител, министър, областен управител или кмет, при назначаването му за заместник-министър, заместник областен управител, заместник-кмет, кметски наместник или на щатна длъжност в съответната общинска администрация. Анализът на тази норма сочи, че длъжността в съответната общинска администрация и пълномощията на общински съветник в съответния общински съвет водят до несъвместимост и налагат прекратяване на пълномощията на общинския съветник.  Съставът на Административния съд е счел, че са изпълнени изискванията на Закона и жалбоподателят е бил надлежно уведомен за образуваното административно производство, като съответно е организирал защитата си и е представил и възражение в хода на административното производство. 

Съдът отхвърли  жалбата  на Веселина Василева, подадена в качеството ѝ на общински съветник в Община Добричка, срещу решението на Общинска избирателна комисия. Така правомощията й се прекратяват и на нейно място в ДОбС влиза Ярослава Василева. 

Решението може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд в седемдневен срок от съобщаването му на страните.