С интересни онлайн работилници и много забавления частно училище „Леонардо да Винчи” отбелязва своя празник

С поредица от интересни онлайн събития Частното езиково училище „Леонардо да Винчи” в Добрич отбеляза своя патронен празник.

С интересни онлайн работилници и много забавления частно училище „Леонардо да Винчи” отбелязва своя празник


За 13 поредна година елитното учебно заведение отбелязва рождението на своя патрон Леонардо да Винчи, но за първи път в онлайн среда. Тази година темата на празника е „STEAM – науки, математика, изкуство и спорт”, а мотото е „Когато ученикът е готов, учителят сам се появява”. 


Патронният празник на ЧСУ „Леонардо да Винчи” започна с виртуален поздрав от директора Нели Николаева. „Няма човек, който да не е чувал за Леонардо - гениалния художник, изобретател, инженер и архитект, но малко се говори за Леонардо ученика и учителя, калфата и майстора. Защото всеки в своя живот има учители, а често е и учител, но както споделя Леонардо в неговите дневници „най- големият и вечен учител е Природата“. Има една древна мъдрост, че когато ученикът е готов, учителят сам се появява. При Леонардо това се е случило още в детството и е продължило цял живот, с описване в над 7200 страници  уроците на Природата, с нейните загадки, тайни и закони. Днес, ние модерните хора, до скоро приемащи Природата като даденост, имаме уникалния шанс да получим един ценен урок от най- големия учител, а всички ние Леонардовци, да отворим очите и умовете си, подобно на нашия патрон за ново знание, за нови мечти и бъдещи по- смислени планове. Този празник не е като другите до сега. Той е различен, вдъхновен и предизвикан от същата тази Природа и нейния микро свят- вирусите. Дали днес вашите учители и мои колеги щяха да създадат онлайн уроци, игри и викторини, ако не бяхме поставени във виртуални класни стаи? Дали вие щяхте да откриете, че в Интернет освен игри, социални чатове, инфлуенсъри и музикални канали има и безкрайно много информация, дори учебници и тестове, ако не се бяхме срещнали очи в очи с Природата и нейните сурови правила и закони?”, каза в тържественото си слово тя.  Нели Николаева пожела на всички да срещнат своя Учител, да открият своята нова мечта, да разкрият за себе си доскорошни загадки и да придобият нови знания и вдъхновение.


Специален поздрав към своите съученици отправиха седмокласниците Кристиян и Веселина, които се обучават по индивидуална програма. Те са посветили времето и живота си на изкуството.


Младите таланти поздравиха съучениците си с прекрасни балетни постановки и виртуозно изпълнение на пиано на песента Believer на Imagine Dragons.


Виртуална разходка отведе учениците по житейския път на великия творец и изобретател Леонардо да Винчи. Петокласниците и шестокласниците  проследиха живота на патрона на своето училище от раждането му до неговата смърт по специална онлайн карта.


Те посетиха местата, които той е посещавал, видяха произведенията, които е създал не само в областта на изобразителното изкуство, но и в науката. Любознателните ученици научиха много интересни факти за живота и творбите му. В тази виртуална разходка децата трябваше да открият отговорите на предварително зададени въпроси и да ги изпратят на своите преподаватели. 


Празникът продължи с онлайн работилници, в които бяха поканени професионалисти в отделните области, представляващи интерес за децата.


В условията на пандемия от COVID-19 те разговаряха с биолога Катерина Господинова за коронавируса, как да стимулират своя имунитет, докато стоят у дома и дали трябва да се страхуват от положението, в което се намираме.  „Това не е първият път, в който се сблъскваме с вируси, няма и да е последен, не е първата пандемия в човечеството, пандемия имаше и пред десетина години. Това не е вирус, който е много опасен и въпреки че заразява много хора, той не е много смъртоносен, както други вируси в нашата история. Не трябва да се притесняваме, защото в сравнение с преди 20 години науката е доста напреднала и много скоро ще намерим ваксина”, каза тя. Катерина Господинова даде съвети на децата как да стимулират имунитета си докато стоят вкъщи. „Трябва да се храним доста балансирано, което означава, че трябва да приемаме повече белтъци и по-малко захари и мазнини. Повече плодове и зеленчуци, а не чипс и шоколад”, каза тя. Младият учен допълни, че за заздравяване на организма може да се приема Витамин C и D, добрият сън също помага много. 


Учениците от 10 и 11 клас се "срещнаха" с волейболния национал Димитър Маринков, който отговори на въпроси свързани със спорта, дисциплината, здравословния начин на живот и мястото на технологиите в спортните успехи.


Арх. Надежда Пампорова представи цветни идеи за интериорен дизайн и настроение. Тя показа на учениците от 7 до 11 клас как да съчетават цветовете и цветовите гами и как да декорират работното си място вкъщи, за да се чувстват уютно. 


В рамките на STEAM у дома, учениците от 5 и 6 клас споделиха със своите приятели как си прекарват забавно и полезно времето вкъщи по време на пандемия, когато не е препоръчително да излизаме. Мария Великова показа няколко интересни опита, които е направила у дома, а Алекс – вкусна и полезна рецепта с ябълки и фъстъчено масло. 


В края на празника бяха наградени и победителите в онлайн викторината, в която от 7 април до днес, са били задавани на учениците загадки от книгата  „Леонардо да Винчи Кодекс на загадките“. Победител е Самуил Василев от 11 клас с 3 верни отговора, последван от Ванеса Христова - 6 клас, Константин Николаев - 2 клас и Мария Великова - 6 клас, дали първи за деня 1 верен отговор. Победителите ще получат допълнителен бонус 1 точка за активно участие, ваучерите от книжарница „Хеликон“ и парични награди. 

Макар и в онлайн среда учениците много се забавляваха и превърнаха този ден в истински празник, посветен на Леонардо да Винчи.