Димитър Димитров: Доставките на храна са ограничени, не успяват да покрият разходите

Ресторантьорският бранш е един от първите сектори, които усетиха удара на COVID-19.

Димитър Димитров: Доставките на храна са ограничени, не успяват да покрият разходите

От първия ден на обявеното извънредно положение вратите на заведенията са затворени. Измина месец, откакто единствено могат да изпълняват поръчки за доставка на храна у дома. От бранша споделят, че трудно покриват месечните разходи и само чрез тази си дейност не биха издържали още дълго. 


„Градът ни е малък. До голяма степен е запазено домакините да готвят. Хората имат свободно време. Звънят ми и питат за рецепти. Доставките на храна са изключително ограничени, не успяват да покрият месечните разходи”, коментира собственикът на „Walnuts Life&Food“ Димитър Димитров.

Преди извънредното положение в добричкия ресторант са работили 12 души. В момента екипът е от четирима човека. Персоналът с право на пълна борса е освободен, а останалите продължават да полагат труд. 

„Ако нещата не се оправят до три месеца, ще има много големи фалити. Ако до три месеца не отворим, ще трябва да затворим ресторанта и да търсим друг начин за нашето препитание. Ние имаме само този бизнес“, заяви Димитров, който ръководи семейния ресторант със своята съпруга.

Той коментира още, че няма да се възползва от схемата 60/40 за държавна помощ на работодатели.

„За 12 човека как да платиш 40% заплати и 40% осигуровки на бизнес, който не работи.. Ние няма откъде да ги вземем тези приходи. Кой не би искал да задържи голяма част от персонала си. Без персонала сме никои, нямаш ли хора, с които да работиш“, каза Димитър Димитров. 

За да оцелява в условията на извънредното положение, екипът на ресторанта разработва и нови идеи, с които да привлече клиенти. 

За предстоящия Великден „Walnuts Life&Food“ предлага козунаци по традиционна рецепта. Димитър Димитров коментира, че редовните клиенти правят поръчки на традиционното за празника тестено изделие. След 18 април ще започнат да приготвят различни видове прясна паста, домашни бисквити и мъфини. Друга от инициативите е стартиране на готварски курсове, която първо ще бъде обсъдена с Регионалната здравна инспекция.