Засилено полицейско присъствие в православните храмове за Великден

През предстоящите великденски празници служители на МВР ще охраняват близо 4000 православни храма в цялата страна. Това съобщи на провел се брифинг в Министерския съвет директорът на Главна дирекция “Национална полиция” Христо Терзийски.

Засилено полицейско присъствие в православните храмове за Великден

За целта ще бъде засилено полицейското присъствие в района около храмовете, така че от една гледна да не се допусне извършването на нарушение, или струпване на много хора, а от друга - да се следи за изпълнението на противоепидемичните мерки. 



Всички православни храмове у нас са проверени от дирекция "Пожарна безопасност". На 1281 от тях е обърнато специално внимание. Те са категоризирани като обекти, в които се събират повече хора.  На свещениците са дадени са инструкции за безопасно поведение по време на празниците. 

 „За първи път няма да призоваваме дамите да връзват косите си и хората да пазят от съседа да не им запали косата, защото предполагаме, че няма да има толкова голямо струпване по храмовете, въпреки това нека бъдем внимателни със свещите, защото те са потенциален източник за пожар”, заяви директорът на Главната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” гл. комисар Николай Николов.  Той пожела на всички светли празници и призовава даже и у дома свещите да бъде поставени на стабилно негоримо място. 

От СДВР ще охраняват пространствата около храмовете. Пред по-големите от тях ще бъдат изградени КПП-та, за да следят за спазване на мерките.