Изработват подробен устройствен план за част от местността „Гаази баба“

Докладната записка беше подкрепена от 37 общински съветници

Изработват подробен устройствен план за част от местността „Гаази баба“

Общинският съвет на Добрич даде съгласие за изработване на проект за Подробен устройствен план – План за улична регулация за част от местността „Гаази баба“, с територия ограничена от „Суха река“, местността „Пратера“, градски парк „Свети Георги“, Спортния комплекс „Добротица‘ и земеделските имоти в сервитута на Гробищния парк.



Изборът на тази част е с най-голям брой урбанизирани имоти с променено предназначение. Изработването на План за улична регулация е наложително, за да се предвидят и проектират терени за социална и техническа инфраструктура, без която не може да се развива регламентирано територията. 

Общинският съветник Иво Пенчев определи района като неглижиран дълго време, в който същевременно живеят много хора. Той направи предложение, свързано с облекчаване трафика в града:

„Това е новата модерна махала на нашия град. Според мен е важно в обхвата на тази докладна да влезе възможността, дали ще я правим е друга тема на разговор, да има пробив от улица "Трета" към бул. „25-ти септември“ , за да се улесни движението. Това е улицата от „Орехите“ до зала „Добротица“. В един бъдещ момент от време да имаме възможност да направим пробив“

Зам.-кмет по "Устройство на територията" инж. Пенчо Керванов уточни, че проектът ще бъде изработен в две фази – предварителна и окончателна. 

„Предварителната фаза ще бъде обсъждана. Там ще има по-голяма конкретика за всички изисквания, които предлагате. В заданието, като обхват, не влиза тази част, която предлагате. Тази част не е в обхвата на „Гаази баба“", отговори Керванов на общинския съветник.

Застрояването на отделните имоти ще се осъществява след провеждане на процедура за промяна предназначението на земята с Подробен устройствен план – План за застрояване, съобразен с Плана за улична регулация.