Пожарната безопасност в Добрич с апел към гражданите за предстоящите Великденски празници

Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението” в Добрич с апел към всички граждани на област Добрич за предстоящите Великденски празници, които ще бъдат отбелязани в условия на извънредно положение.

Пожарната безопасност в Добрич с апел към гражданите за предстоящите Великденски празници

Вратите на православните храмове ще останат отворени, но при спазване на строги мерки за сигурност. За осигуряване на пожарната безопасност в област Добрич пожарникарите са проверили 44 храма, църкви, манастири и параклиси. При проверките е акцентирано на осигуряване на условия за успешна евакуация от храмовете – да има свободен, осветен и обозначен достъп до всички изходи от сградите, изправността на електрическите съоръжения и инсталации, изправността и наличието на уреди за първоначално пожарогасене. Всички длъжностни лица в храмовете са инструктирани за адекватни действия при пожар.  


При отбелязването на празника християнската традиция изисква спазването на определени ритуали, един от които е паленето и пренасянето на горящи свещи от църквите до домовете, което крие риск от повишаване на пожарната опасност и възникване на запалване и пожар. Много хора палят свещи и кандила вкъщи, които остават без наблюдение. Откритият пламък лесно запалва намиращите се в близост горими материали.

Огнеборците напомнят, че не трябва да се подценява опасността от пожар. При посещението на църковните храмове да се спазват установените в тях противопожарни правила и норми. Най-често причината за възникване на пожар вкъщи, на работното място или друго закрито помещение се дължи на човешката небрежност.

Пожарната безопасност в Добрич апелира към всички граждани на областта: 


  • да не се изхвърлят безразборно горящи свещи и клечки кибрит

  • горящите свещи да се поставят на безопасни места, върху негорими подложки на разстояние от горими материали

  • да не се допуска деца сами да палят свещи и клечки кибрит

  • в храмовете мислете за своята безопасност и тази на хората около вас


В случай на пожар е важно е да запазите спокойствие и да не изпадате в паника. Не губете самообладание, а наберете телефон 112. Уверете се, че знаете къде точно са изходите и пристъпете към евакуация на хората от застрашените помещения. При възможност за извършване на гасителни действия, започнете пожарогасене с налични пожарогасителни средства, но не правете компромис със собствената си безопасност.     

Преди да предприемете гасене, ако в близост до пожара протича електически ток, първо изключете захранването, ако не успеете, то тогава единственото безопасно гасене може да се извърши с прахов пожарогасител. Ако не могат да се извършват гасителни действия, напуснете горящото помещение по най-краткия и безопасен път за евакуация, като след себе си затворете вратата на горящото помещение.  

При преминаване през задимена среда или влизане в задимено помещение се движете с приведено ниско към пода тяло, където димът е по-рядък и с ръка се опирайте по стената, за да намерите изхода.  При отравяне с въглероден окис пострадалите се изнасят на чист въздух, разхлабват се дрехите им и се оставят в покой. При необходимост се извършва изкуствено дишане “уста в уста” или “уста в нос”. Дават се течности и се транспортират до болнично заведение. Ако в горящото помещение има деца, търсете ги в ниши, зад шкафове и на други места, където биха се скрили.

От Пожарната безопасност уточняват, че въпреки сериозния характер на казаното дотук, материалът няма за цел да помрачи празничното  настроение. На територията на областта на денонощно дежурство са 28 противопожарни и спасителни автомобила. Съставът на дежурните смени е запознат с оперативната обстановка, начинът за водоснабдяване и пътищата за достъп. Служителите от РДПБЗН – Добрич се надяват, че запознати с противопожарните правила, сте по-уверени в безопасността си и умело ще се справите в ситуация на пожар.