Боядисайте яйцата с полезни съставки

Природните оцветители са под ръка в кухнята ви

Боядисайте яйцата с полезни съставки

Великденските яйца се боядисват на Велики четвъртък или Велика събота сутринта. Тази традиция се повтаря във всеки дом и често се използва купена от магазина багра. И дори в състава на боите от магазина да влизат натурални съставки (куркумин, хлорофил и др.), често не всеки е убеден доколко е безопасен съставът им. Ако искате да използвате наистина природни бои, то можете да последвате нашия пример. За продукти, които можете да прилагате като оцветители, можете да разчитате на различни плодове, зеленчуци и подправки. Всичко това можете да намерите в хладилниика или пък в мазето.



В миналото най-често яйцата са се боядисвали с лукови люспи. Този екологичен метод на обагряне може да достави на цялото ви семейство приятни минути на занимания. Работата не е сложна, процесът е безопасен, за разлика от промишлените бои, които често боядисват не само черупката, но и белтъка. За да боядисате яйца с лукови люспи и да получите наситен цвят, трябва да следвате определени инструкции.

Необходимо е да разполагате с достатъчно количество обелки от лук, сол, можете да добавите и сух ориз, листа магданоз и олио. Естествено, трябва да имате и яйца.

Яйцата трябва да са със стайна температура, затова преди боядисването те трябва да престоят поне час в стаята. Внимателно ги измийте. Ако искате да получите мраморни яйца, взимайте с бяла черупка, а ако искате баграта да е наситена – с тъмна.

Сложете няколко шепи лукови люспи в тенджера с обем 3-5 литра. Залейте с вода така, че тенджерата да е непълна. Поставете на огъня. Варете люспи на бавен огън около 50 минути. Изключете котлона и охладете отварата до стайна температура.

Прецедете добре, за да няма люспи. Поставете измитите яйца в отварата. За да не се спукат по време на варенето, сложете около 2 ч.л. сол. Доведете до кипене, след което намалете огъня и варете 15 минути. Важно е отварата да покрива напълно яйцата, като от време на време е добре да ги завъртате. Ако яйцата стоят в луковата отвара 30-60 секунди, те ще станат бежово-златисти; 2-3 минути – тъмнооранжеви; ако ги варите 5-7 минути, те ще станат червено-кафяви. За да блестят, намажете ги след това с растително олио.

Синьо се получава от зелеви листа  

Искате ли за получите синя багра, използвайте зеле, боровинки и др. Инструкцията за боядисване е проста. Нужна ви е 1 червена зелка, няколко чаши вода (обемът зависи от количеството на яйцата), 1 с.л. оцет.

Зелето трябва да се наситни и да се залее с вода. Варете яйцата в този разтвор около 20-30 минути на бавен огън. След това трябва да влеете оцета за фиксиране на цвета в нужния тон.

От червеното зеле яйцата придобиват нежен синкав оттенък. Яркият син цвят на черупката се получава, ако използвате за боядисване отвара от боровинки (2 чашки плод на 2 чашки вода). За наситен оттенък трябва да оставите яйцата в отварата с добавения оцет за няколко часа.

Яйцата се получават матови, с несравним ярък цвят.

За жълта багра разчитайте на куркумата

Куркумата също е продукт, който можете да използвате за оцветяне на яйцата по екологичен начин. Минусът на подобно боядисване е, че трудно ще почистите петната от нея, затова трябва да бъдете внимателни. При варене на яйцата добавете във водата 4 с.л. куркума. Яйцата ще се оцветят в светложълто.

Безвредно е също така да използвате и коприва за украсяване на яйцата. Тя се използва изсушена. Окраската, която ще получите, е зелена. Ако добавите към разтвора и връзка спанак и магданоз, цветът ще стане още по-наситен.

Сложете и оранжев тон

Жълт цвят ще получите, ако използвате отвара от моркови, семена от кимион или лайка. По-интензивен цвят ще получава върху яйца с жълта или кафеникава черупка.

Оранжеви ще станат яйцата, когато използвате за оцветяване портокалова кора, сок от червен пипер или червени моркови. Кафеникава багра ще постигнете, ако използвате брезови листа, черен чай или кафе. Червеното се получава от отварата на кората или листата на вишна, а розовото ще е в следствие на сок от малина, касис, червено зеле.

Цветът има значение

Белият цвят се смята за райски, символизира чистотата и духовността. Жълтият, оранжевият или златистият показват богатство и достатък. Синият е цветът на Пресветата Дева, асоциира се с добротата, надеждата, любовта към ближния. Зелената багра означава обновяването и възраждането на природата, но класическото великденско яйце трябва да бъде червено – символ на кръвта и новия живот.