Предстои стартиране на подмярка „Подкрепа за инвестиции в земеделски стопанства“ на МИГ „Тервел-Крушари“

Местната инициативна група „Тервел-Крушари“ обяви обществено обсъждане на процедура чрез подбор на проектни предложения на подмярка 4.1. „Подкрепа за инвестиции в земеделски стопанства“ към Стратегията за Водено от общностите местно развитие.

Предстои стартиране на подмярка „Подкрепа за инвестиции в земеделски стопанства“ на МИГ „Тервел-Крушари“

Целта на подмярката е подпомагане развитието на наличните материални мощности в стопанствата, въвеждане на нови технологии и модернизация на производството, привеждане към стандартите на Европейския съюз и подобряване на условията в земеделските стопанства. 



Общият размер на безвъзмездната финансова помощ по мярката е 158 960 лв. Минималният размер на заявената безвъзмездна финансова помощ на проект е 2 000 лева, а максималният размер е 96 000 лева. Финансовата помощ е от 40% до 60% от общите допустими разходи по проекта, които трябва да са в границите от 5 000 лв. до 160 000 лв.

Допустимите кандидати по мярката са земеделски стопани, физически или юридически лица,  регистрирани по Търговския закон или Закона за кооперациите, които са микро, малки или средни предприятия. Земеделското стопанство на кандидатите трябва да е с минимален стандартен производствен обем на не по-малко от 8000 евро, а юридическите лица трябва да докажат доход от земеделска дейност и/или участие и подпомагане по СЕПП. Задължително кандидатите трябва да имат седалище/постоянен адрес и да осъществява дейностите по проекта на територията общините Тервел и Крушари.

Допустими за финансиране са дейности за внедряване на нови продукти, процеси и технологии и обновяване на наличните производствени материални и/или нематериални активи; опазване на компонентите на околната среда; подобряване условията на труд, подобряване на хигиенните, ветеринарните, фитосанитарните, екологичните и други условия на производство; подобряване качеството на произвежданите земеделски продукти; осигуряване на възможности за производство на биологични земеделски продукти.

По мярката ще се финансират разходи за закупуване/придобиване, строителство или обновяване на сгради и друга недвижима собственост (земя), закупуване и/или инсталиране на нови машини, съоръжения и оборудване, създаване и/или презасаждане на трайни насаждения и етерично-маслени култури, за съоръжения и оборудване за производството на мед и други пчелни продукти, както и за развъждането на пчели-майки. Допустими са и разходи за закупуване на специализирани земеделски транспортни средства, съоръжения и оборудване за напояване в стопанствата и други.

Проектът на условията за кандидатстване е публикуван (ТУК), като предложения и възражения могат да се изпращат до 22.04.2020 г. 23:59 ч. на следната електронна поща migtk@abv.bg. Индикативната дата на обявяване на процедурата е 27.05.2020 г.