7 ползи от чая и екстракта от невен

Календулата, цъфтящо растение, известно още като невен от саксия, може да се сервира като чай или да се използва като съставка в различни билкови смеси.

7 ползи от чая и екстракта от невен

Докато чаят се приготвя чрез задушаване на цветчетата във вряща вода, екстрактът се извлича както от цветовете, така и от листата. Въпреки леко горчивия си вкус, чаят от невен е традиционно лекарство, използвано в народната медицина, поради терапевтичните си свойства. Междувременно можете да намерите екстракта в масла, мехлеми и тинктури.


Богат на антиоксиданти

Антиоксидантите са полезни съединения, които неутрализират вредното въздействие на оксидативния стрес в нашето тяло. Екстрактът от невен притежава не един, а няколко мощни антиоксиданта, включително тритерпени, флавоноиди, полифеноли и каротеноиди.

Може да насърчи заздравяването на рани и кожни язви

Екстрактът от невен, открит в масла, мехлеми и тинктури, може да се използва локално за лечение на рани и язви. Можете също така да нанесете чая върху кожата си с помощта на кърпа компрес или спрей бутилка. Проучване установило, че екстрактът от невен увеличава количеството на колаген в повърхностни рани, докато те заздравяват. Този протеин е необходим за образуване на нова кожа.

Действа срещу определени ракови клетки

Съдържанието на антиоксиданти в невена може да осигури антитуморни ефекти. Лабораторни изследвания  показват, че флавоноидните и тритерпенови антиоксиданти на невена имат полезно действие при левкемия, меланом, дебело черво и рак на панкреаса. Това се получава, като екстрактът активира протеини, които убиват раковите клетки, като едновременно блокира други протеини, които иначе биха пречили на смъртта на клетките.

Може да има противогъбични и антимикробни свойства

Екстрактът от невен е известен със своите противогъбични и антимикробни свойства. По-специално, маслото от цветя на невен е ефективно срещу 23 щама на дрожди Candida – често срещана гъбичка, която може да причини инфекции на устната кухина, влагалището и кожата. В друго проучване се посочва, че екстрактът от невен инхибира растежа на лейшмания, паразита, отговорен за лейшманиозата – заболяване, което може да доведе до рани по кожата или да засегне вътрешни органи, като далака, черния дроб и костния мозък. Можете да прилагате масла от невен, мехлеми, компреси или спрейове директно върху кожата си.

Поддържа здравето на устната кухина

Невенът може да помогне за лечение на устни раздразнения като гингивит. Той се характеризира с хронично възпаление на венците и е едно от най-често срещаните заболявания на устната кухина. В 6-месечно проучване при 240 души с гингивит, при онези, които са използвали вода за уста с невен, възпалението е намаляло при 46% от пациентите. Лабораторни изследвания установили, че вода за уста на основата на невен намалява броя на микроорганизмите върху материали за зашиване, използвани след вадене на зъб. Освен това в него се казва, че гаргарата с чай от невен облекчава болката в гърлото.

Може да подобри здравето на кожата

Екстрактът от невен се използва широко в козметиката, включително за кремове и мехлеми. Както изследванията в лаборатория, така и такива върху хора показват, че екстрактът от невен може да засили хидратацията на кожата и да стимулира нейната твърдост и еластичност, което може да забави признаците на стареене. Излагането на ултравиолетово (UV) лъчение е основната причина за оксидативен стрес в кожата. Интересното е откритието, че маслото от невен има слънцезащитен фактор (SPF) 8,36.

Други приложения

Много хора твърдят, че невенът има и други приложения, но малко от тях са подкрепени от науката.


  • Може да регулира менструалния цикъл. Казва се, че невенът предизвиква менструация и облекчава менструалните спазми, въпреки че липсват подкрепящи изследвания.

  • Може да облекчи възпалените зърна по време на кърмене. Когато се прилагат локално, продуктите от невен могат да лекуват напукани зърна по време на кърмене.

  • Може да е полезен като тонер за лице. Смята се, че невенът намалява акнето поради антимикробните си свойства.