Няма радиация от АЕЦ "Чернобил" във въздуха над България

Няма повишаване на радиацията над страната ни по повод пожара в района на атомната електроцентрала в „Чернобил“, стана ясно от извънредния брифинг в Министерския съвет снощи.

Няма радиация от АЕЦ "Чернобил" във въздуха над България

Директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов и проф. Христомир Брънзов, директор на Националния институт по метеорология и хидрология бяха категорични, че промяна в радиационния фон не се очаква, а гамафонът е в рамките на обичайните стойности за страната.



Участниците в брифинга допълниха, че пожарът край Чернобил, който започна на 4 април, е погасен преди повече от 70 часа.

Стойностите на радиационния гамафон в България са в нормалните за страната граници, отчитат 29-те станции на системата за мониторинг на гама фона.

Началникът на националната пожарна главен Комисар Николай Николов заяви, че пожарът е овладян и няма опасност от пренос на радиация към страната ни:

„Всеки ден наблюдаваме радиационната обстановка. И в момента тя е в рамките на нормата. Не за първи път подобни слухове текат - миналата година също имаше подобни ситуация. Във връзка сме с нашите колеги от Украйна, Румъния, Молдова, България - знаем какво става и няма никаква опасност към момента“.

Още на 5 ти април е била задействана системата за ранно предупреждение при ядрени арварии.

Директорът на Националния център по метрология и хидрология професор  Христомир Брънзов обясни, че при горенето на пожара са освободени радиоактивни частици, но те дори не са достатъчно да променят естествения гамафон:

„Тъй като и тогава преносът беше от изток, ако си спомняте, че максималната концентрация, която ще пристгне в България ще бъде на 8 април. Тази концентрация е такава, че дори уредите не могат да я отчетат. Тя има само чисто теортетичен характер, докато на практика няма дори изменения на самия естествен радиационен фон в България и това се потвърди. В момента системата също подължава да действа“. 

„Да, така е - въздушният пренос е от Украйна към България, но отново системата показва, че няма да има никакви промени в естествения радиационен фон, т.е. това, което ще пристигне с въздушнте маси е толкова мало, че не може да бъде отчетено“, добави той.

Началникът на кризисния щаб за коронавируса генерал Венцислав Мутафчийски каза, че такива допълнителни стресове не са нужни. Ситуацията около епидемията е достатъчно напрегната, допълни той.

Само след дни ще бъде отбелязана 34-тага годишнина от ядрения инцидент в Чернобил.