Само един пациент с COVID-19 от област Добрич е настанен в болница

От началото на април поставените под карантина в областта са 1792 души, от които 168 лица международни шофьори на товарни превозни средства.

Само един пациент с COVID-19 от област Добрич е настанен в болница

Четирима от поставените на домашно лечение са здрави и карантината им е свалена



Към днешна дата само един пациент с положителен резултат за COVID-19 е настанен в Инфекциозно отделение на МБАЛ Добрич, информира секретарят на Областния координационен щаб /ОКЩ/ и директор на Регионална здравна инспекция д-р Светла Ангелова. Тя припомни, че от обявяването на пандемията до момента в областта бяха доказани с положителни резултати от PSR-тестове общо 14 заразени с коронавирус. От тях седем бяха поставени на домашно лечение. При четирима от тези пациенти има вече потвърдени две отрицателни проби и за тях карантината е свалена. Други шест бяха настанени в Инфекциозно отделение на МБАЛ Добрич, като в момента в отделението все още е последният установен пациент – мъж на 35 г. от Добрич, който е в добро състояние, каза д-р Ангелова. Тя припомни, че при изписване от болничното отделение всеки пациент подлежи на задължителна домашна изолация и лечение за срок от 28 дни от датата на изписване от болницата. Изписана е и 70-годишната жена, която беше в Инфекциозна клиника във Варна, добави още директорът на РЗИ. Един е пациентът, заболял от COVID-19 на възраст под 2 години, един случай има и на пациент на възраст между 15-24 г., показва статистиката на РЗИ Добрич. Най-много заболели има във възрастовата група 25-49 г., три случая има на възраст 50-64 г. и един – във възрастовата група 65-79 г.

Към днешна дата поставените под карантина лица на територията на област Добрич са 444 души. От възникване на пандемията до момента броят на карантинираните лица по общини е както следва: община Балчик – 234 души; община Генерал Тошево – 150 души; община град Добрич – 819 души; община Добричка – 233 души; община Каварна – 89 души; община Крушари – 37 души; община Тервел – 190 души и община Шабла – 40 души.

Със съдействие на областния управител, днес в РЗИ Добрич бяха доставени облекла, които здравната инспекция си е закупила, като директорът д-р Ангелова сподели, че здравната инспекция търси сопносори за осигуряване на предпазни костюми за многократна употреба. 

Министерството на околната среда и водите предостави 166 броя контейнери за болнични отпадъци, като 18 броя от тях бяха предадени на РЗИ. Останалите контейнери ще бъдат разпределени и предадени от Областна администрация на болниците с акцент върху доболничната помощ.

Служителите на ОД МВР ежедневно извършват проверки на поставените под карантина лица в областта и на търговските обекти с въведени ограничителни режими. За периода 16-21 април т.г. общо са извършени 1573 проверки на лица, поставени под карантина, като е установено едно нарушение. За същия период са извършени 999 проверки на търговски обекти по спазване на въведени ограничителни режими в областта, няма констатирани нарушения.