Жители на села в Добричко търпят безводие по време на пандемия

Жители на Бранище и Плачидол търпят безводие, а за селата водоноски не са осигурени

Жители на села в Добричко търпят безводие по време на пандемия

Над 800 жители на село Плачидол, община Добричка, търпят безводие по време на пандемията от COVID-19, когато личната хигиена трябва да е по-висока от всякога. Там трети ден водоподаването е нарушено, а в някои части на селото вода нямат от около седем дни. Кметът на Плачидол Атанас Пенев определи ситуацията като безумие.



 „От три дни нямаме вода, а от седем-осем горните части на селото въобще не са виждали вода. Безумие е в тази пандемия хората да няма къде да си измият ръцете. От сутринта се оправдавам като малко дете на бизнеса. Преди четири дни дойде човек, който е взел 10 хиляди пилета. Отивам да му търся водоноски, нещо да направим за животните“, заяви кметът. 

През  месец февруари жителите на селата Бранище и Плачи дол са пуснали жалба до Районната прокуратура в Добрич заради режим на водата. „Отидоха, правиха проверки, но никой нито ни е уведомил, нито нищо“, посочи Атанас Пенев.

Кметът на Бранище Димитър Димитров сподели, че системно спиране на водата вече няма, но една трета от селото четвърти ден търпи безводие. В района живеят над 30 домакинства.

„Режимът го няма, но всеки ден има аварии и заради тях няма вода. Няма как да ви обясня какво блато беше онзи ден в нивите, в полетата. На фона на тази суша 30,40, че може и 50 декара пшеница да плуват във вода, да протече чак на черен път. Това означава, че тази вода не е текла ден или два. Това са стотици кубици вода“, заяви Димитър Димитров и определи случващото се като пълно безхаберие.  По думите му напрежението между хората расте и е нечовешко да няма вода.

Изпълнителният директор на ВиК – Добрич Тодор Гикински увери, че днес от Водното дружество ще се опитат да възстановят нормалното водоподаване на селата.  

„От вчера сме отстранили шест аварии на водопровода. Днес имаме още три, но ще се опитаме днес да възстановим нормалното водоподаване. Точно там е проблемът - по нивите, там където минава водопроводът имаме авария. Вчера, пак ви казвам, сме отстранили шест аварии. Шест аварии на това трасе, което идва от Батово“, уточни Тодор Гикински.

Той коментира, че на помпената станция „Батово“ проблемите са чести, но няма място за притеснения. 

„Имаме резерви, които ги използваме, сега сме включили най-голямата машина. Ние постоянно работим там. Днес възстановяваме машината, която излезе от строя, която работеше непрекъснато, но това не ни пречи да подаваме вода. Ние постоянно си правим ремонти по помпените станции, но няма място за притеснение. Постоянно държим една или две, които да са резерв. Проблемът е във водопровода, който е много амортизиран. За селата това е единственият водоизточник и нямаме алтернатива. Когато имаме проблем по трасето, се получават такива аномалии“, каза в заключение изпълнителният директор на ВиК - Добрич.