Светослав Петров: Завръщането в „Б“ група е плод на работата на футболисти и ръководство

Главният мениджър във ФК „Добруджа“ счита, че няма как да се избяга от съкращаване на възнагражденията

Светослав Петров: Завръщането в „Б“ група е плод на работата на футболисти и ръководство

- Здравей, Светльо! Честито завръщане във Втора лига, очакваше ли да се стигне по подобно развитие във „В“ групите, предвид ситуацията? - Благодаря за поздравленията, като искам да приветствам и привържениците на отбора, които не ни изоставиха нито за миг и бяха плътно до нас от началото на първенството в Североизточна трета лига. Като цяло нямах очаквания и представа какво ще се случи, въпреки че не изпитвах притеснения относно развоя на втората част от шампионата, дори той да беше се състоял. По принцип имах разговори с председателят на ЗС на БФС – Варна Георги Мирчев, който сондира мнения и потърси становището ни, касаещо нашата „В“ група. И ако при нас нещата по отношение на първото място нямаше как да се променят, откровено казано положението в другите групи е доста по-различно. Не е честно спрямо част от отборите, замесени в битките за промоции в професионалния футбол, които няма да доиграят мачовете си.



- Виждаш ли пръст на съдбата, че „жълто-зелените“ отново ще спорят във втория ешелон след 14 победи /от 14 двубоя/, а всички знаят, че №14 ти е любим? - Тук ме хващате неподготвен, защото не съм се замислял, но като цяло завръщането в „Б“ група е плод на работата на футболисти, ръководство и всички в клуба. През лятото на миналата година, може би само аз Р. Боянов и Н. Радомиров вярвахме в това, защото предвид финансовото състояние трябваше да правим отбор почти от нулата. Хубавото е, че състезателите, които в голямата си част са млади момчета, ни повярваха и се постараха да изпълнят в максимална степен изискванията.

- Готов ли е ФК „Добруджа“ – финансово и организационно, за Втора лига? - Отговорът клони по-скоро към не. „Б“ група е предизвикателство, имайки предвид тежкото наследство, което стои пред нас и все още ни притиска. Президентът на клуба и членовете на УС направиха необходимото и погасиха част от задълженията. Ситуацията не е никак розова, а целта ни е да успеем да се стабилизираме поне до Нова година. В тази връзка ще търсим помощ и подкрепа по всевъзможни канали. Надявам се също на „отрезвяване“ от страна на футболистите на ниво „Б“ група, чиито изисквания да бъдат по-нормални. Като гл. мениджър и треньор на „Добруджа“ няма да пренебрегна вижданията си за налагането на повече млади играчи.

- Какво следва като задача №1 пред ръководството на клуба? - На дневен ред нищо не следва, защото няма яснота по ред неща. Засега ще продължим в изчаквателна позиция, ще се съобразим с разпоредбите и изискванията на национално ниво.

- Казаното валидно ли е и за селекцията? - Абсолютно, защото нямаме идея с какъв бюджет ще разполагаме, кои състезатели ще бъдат освободени, на какви позиции ще се търсят подкрепления и т.н. Допълнителна трудност ни създават старите задължения, които трябва да изчистим до края на лятото, за да получим лиценз за участие във Втора лига. Тъй като не се знае кога ще започне новото първенство, след 13 май не смятаме да викаме футболистите от настоящия състав за тренировки. Стабилизирането на отбора и заличаването на борчовете се очертава като основна цел до края на 2020 г. Тъй като стадион „Пионер“ е от изключителна важност за мен, паралелно ще се мисли за ремонтирането и пускането му в експлоатация.

- Как стои въпросът с трудовите възнаграждения на ангажираните в клуба? - Тъй като най-късно до средата на месец май трябва да се проведе сбирка на УС на ФК „Добруджа“, неизменно ще бъде засегната темата с трудовите възнаграждения. Със сигурност ще има процентно намаляне на възнагражденията за всички, които са сключили трудови договори и работят в клуба. Коронавирусът се стовари изневиделица върху главите ни, било то клубове, фирми, организации и др., като ние няма как да избягаме от действителността.